De vorbă cu psihologul. Invidia - o boală pe care unii nu o pot stăpâni toată viaţa
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1103 vizite

07-06-2018

0 comentarii

De vorbă cu psihologul. Invidia - o boală pe care unii nu o pot stăpâni toată viaţa

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Nu există om care să nu fi fost măcar o dată în viaţă ţinta manifestărilor provenite din invidie sau el însuşi să nu fi invidiat pe altcineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinţă, sunt de părere specialiştii. Aceştia spun că, de cele mai multe ori, invidia apare atunci când ne uităm în „curtea” altuia şi simţim furie, tristeţe şi neputinţă că nu avem un anumit lucru, o persoană sau situaţia lui. Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanţ de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică, precum: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncţionale, în primul rând pentru noi înşine.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafaţă mai des decât altele sentimentul de invidie. În această categorie intră persoanele cu stima scăzută.

„Atunci când o persoană are stima de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viaţa ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situaţia ei financiară, socială, relaţională, au acumulat frustrări în timp, sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forţe şi râvnesc mereu la ceea ce au alţii. Întrucât nu reuşesc să obţină, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel şi doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viaţă mai bună”, a declarat psihologul.

Apoi, putem aminti persoanele stăpânite de frică. Aceste persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinţă, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Nu trebuie uitate nici persoanele stăpânite de lene.

„Chiar dacă poate părea hilar, persoanele leneşe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare şi de evoluţie pe care le urmează cei care au succes în viaţă, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioşi nu sunt dispuşi să plătească preţul succesului, şi anume o doză de efort şi de renunţare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulţumesc doar să invidieze”, a încheiat psihologul Laura Maria Cojocaru.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite | 17620 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.