Deficienţele de calciu şi de magneziu pot fi corectate
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

731 vizite

09-10-2018

0 comentarii

Deficienţele de calciu şi de magneziu pot fi corectate

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, organismul încearcă să ne transmită un mesaj atunci când există o carenţă de vitamine sau de minerale, doar că noi trebuie să fim pregătiţi să descifrăm indiciile. Spre exemplu, deficienţele de calciu şi de magneziu sunt, în principal, alimentare. Pe de o parte, intervine consumul scăzut de alimente care conţin aceşti nutrienţi, pe de alta, alimentele bogate în zaharuri, fosfor sau potasiu care scad absorbţia calciului.
Cum puteţi recunoaşte aceste deficienţe? Pierderile de memorie şi scăderea capacităţii de concentrare, uneori chiar ameţeala până la leşin, irascibilitatea sau chiar depresia şi insomnia sunt câteva dintre tulburările psihice care vă avertizează asupra lipsei de calciu şi de magneziu.

Potrivit dr. Dan Pintilie, medic specialist neurolog, fracturile şi deformările osoase, căderea parului, fragilitatea unghiilor, pielea uscată, dereglările menstruale, toate acestea ar trebui să vă dea de gândit.
În cazul copiilor, lipsa calciului şi a magneziului duce la întârzieri de creştere, la lipsa poftei de mâncare şi la oboseală rapidă, la cele mai mici eforturi.
Vestea bună este că multe dintre aceste carenţe pot fi corectate prin modificarea alimentaţiei. Tocmai de aceea, medicul vă recomandă să introduceţi în alimentaţie lactatele, legumele din familia cruciferelor, precum varza, broccoli, gulia sau conopida, ceapa şi ridichile. Chiar şi carnea este o sursă de calciu. Desigur, nu trebuie omis consumul de fructe. Printre ele, cele mai bogate în calciu sunt smochinele şi portocalele, dar şi migdalele, alunele, seminţele de floarea soarelui şi cele de dovleac.

La rândul său, magneziul este şi el un element de bază pentru aproape toate funcţiile şi ţesuturile corporale. Legumele cu frunze verzi, precum salata, spanacul, varza, ocupă locul fruntaş în lista alimentelor bogate în magneziu.
Şi seminţele de dovleac au un conţinut ridicat de magneziu, la fel migdalele, seminţele de floarea-soarelui, nucile, caju şi seminţele de in. Nu în ultimul rând, bananele, ciocolata neagră, fructele uscate şi ierburile aromatice sunt apreciate pentru conţinul lor ridicat de magneziu.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659492 vizite | 16433 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7575 vizite | 655 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8998 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429129 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659492 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.