Deficitul de vitamina B12 afectează memoria
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Medical News Today

Sursa foto Medical News Today
Sfatul medicului

1029 vizite

08-10-2020

0 comentarii

Deficitul de vitamina B12 afectează memoria

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Să nu credeţi că doar persoanele de vârsta a treia pot avea carenţă de vitamina B12, pentru că nu este adevărat. De fapt, şi tinerii se pot confrunta cu deficit de vitamina B12, iar printre cauze amintim dieta vegetariană, fumatul, stresul cronic şi insomnia.

Cu toţii ar trebui să ştim că vitamina B12 are un rol extrem de important în organism, întrucât aceasta contribuie la formarea celulelor roşii din sânge, ajută la buna funcţionare a nervilor şi sprijină memoria. Unul dintre simptomele ce pot indica un deficit de vitamina B12 este senzaţia de furnicături, amorţeală, mâncărimi sau înţepături la nivelul mâinilor sau picioarelor. Astfel de manifestări pot duce, de asemenea, la tulburări de mers, este de părere dr. Andreea Stanciu.

Totodată, oboseala persistentă, epuizarea şi dificultăţile de concentrare pot fi la rândul lor semne că aveţi de-a face cu o carenţă de vitamina B12. În acelaşi timp, umflarea limbii, pierderea gustului şi tresărirea ochiului sunt, de asemenea, posibile semne ale deficitului de vitamina B12.

De asemenea, printre simptomele carenţei de vitamina B12 se numără şi anemia, care se poate manifesta prin lipsa poftei de mâncare, constipaţie, dureri de cap şi nervozitate. Specialiştii mai spun că şi ulceraţiile bucale şi colorarea în galben a tegumentelor sunt simptome ale lipsei de vitamina B12. Tocmai de aceea, în unele situaţii pot apărea şi simptome psihice, atunci când vă confruntaţi cu carenţa de vitamina B12, printre acestea numărându-se neliniştea, izolarea socială, evitarea aglomeraţiilor, a zgomotelor şi a luminii puternice, depresia, scăderea libidoului, tulburările de somn, confuzia sau schimbările frecvente de dispoziţie.

Aşadar, dacă manifestaţi astfel de simptome, un simplu test de sânge pentru determinarea nivelului de vitamina B12 vă poate ajuta să aflaţi dacă într-adevăr duceţi lipsă de această vitamină sau o altă afecţiune este de vină pentru problemele pe care le întâmpinaţi. Pentru a vă lua din mâncare această vitamină, trebuie să includeţi în alimentaţie carnea de vită, ficatul, lactatele, ouăle şi somonul.

Nu în ultimul rând, nu uitaţi şi de suplimentele de vitamine şi minerale esenţiale pentru copii. În urma efectuării unor analize obişnuite, doctorul pediatru poate evalua, însă, eventualele carenţe de vitamine şi minerale din organism. „Aveţi în vedere dozele zilnice recomandate pentru fiecare nutrient în parte şi asiguraţi-vă că juniorul dumneavoastră se bucură de o dezvoltare normală şi sănătoasă”, subliniază medicul. În plus, în urma efectuării unor analize obişnuite, acesta poate evalua eventualele carenţe de vitamine şi minerale din organism. Desigur, aveţi în vedere dozele zilnice recomandate pentru fiecare nutrient în parte şi asiguraţi-vă că micuţul se bucură de o dezvoltare normală şi sănătoasă. Pentru o acurateţe optimă, suplimentele naturale se regăsesc acum şi în formule specifice fiecărui deficit, cu vitamine şi minerale extrase din surse naturale. De cele mai multe ori, acestea se găsesc sub formă de comprimate de supt cu arome plăcute pentru cei mici.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

65045 vizite | 11212 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17757 vizite | 1798 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431712 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001738 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671680 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661532 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578071 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.