Deficitul de vitamină B12 poate duce la complicații severe
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

61 vizite

29-03-2024

0 comentarii

Deficitul de vitamină B12 poate duce la complicații severe

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă, care se dizolvă în apă, esențială organismului, însă pe care acesta nu o poate produce singur, ci o asimilează din alimentele de origine animală. Dacă este necesar, aceasta poate fi administrată ca supliment alimentar oral sau injectabil. Potrivit specialiștilor, ea are multiple roluri în funcționarea organismului nostru, printre care: funcționarea optimă a sistemului nervos; formarea hematiilor; sinteza ADN-ului. Deficitul de vitamină B12 este o afecțiune frecvent întâlnită, care, nediagnosticată la timp, poate duce la complicații potențial severe, cum ar fi: degenerarea măduvei spinării; pancitopenie (scăderea numărului tuturor celulelor sangvine).

Înainte de toate, trebuie să știți că rolul fundamental al acesteia este menținerea sănătății celulelor nervoase și sangvine din organism, precum și producerea materialului genetic și prevenirea anemiei megaloblastice. Totodată, există studii care demonstrează că vitamina B12 este implicată chiar și în reglarea sistemului imunitar și a activității antivirale. În plus, aceasta este un nutrient esențial, cu funcții extrem de importante în axa mușchi-intestin-creier. Nu în ultimul rând, are un rol vital în producerea hematiilor, în condițiile în care un nivel scăzut al acestora determină reducerea formării celulelor roșii și funcționarea lor defectuoasă, provocând anemia. De asemenea, deficitul de B12 în primul trimestru de sarcină poate crește riscul de malformații congenitale, cum ar fi defectele tubului neural. În plus, poate provoca naștere prematură sau avort spontan.

Taguri articol: sfatul medicului vitamina b5 vitamina b alimente anemie diagnostic efecte

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660429 vizite | 22704 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7923 vizite | 860 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9372 vizite | 756 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671449 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660429 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.