Deformaţiile piciorului la copii. "Lipsa tratamentului duce la invaliditate"
Sursa de Sănătate logo
Bebe

16157 vizite

04-07-2016

0 comentarii

Deformaţiile piciorului la copii. "Lipsa tratamentului duce la invaliditate"

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

La naştere, copiii pot avea mai multe afecţiuni ortopedice, unele din cauza poziţiei pe care aceştia au avut-o în burtică, altele moştenite. Aceste afecţiuni trebuie reperate încă de la naştere de către medicul neonatolog, pentru a se institui un tratament potrivit şi precoce, de către medicul ortoped.

Aceste „malpoziţii” sunt des întâlnite la nou-născut şi într-un procent foarte mare se corectează în timp, fără niciun tratament, însă uneori este necesar masajul terapeutic, precum şi alte proceduri kinetoterapeutice.

„Piciorul strâmb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Factorii care pot provoca malpoziţiile pot fi genetici, dar şi mămicile care fumează reprezintă un factor de risc, la care se adaugă şi poziţia defectuoasă a fătului în uter. Piciorul strâmb congenital necesită tratament ortopedico-chirurgical şi gimnastică medicală. Cele mai frecvente malpoziţii: «piciorul talus» - atunci când copilul stă sprijinit pe călcâie, laba piciorului fiind îndreptată în exterior spre gambă; «piciorul valgus» - sprijinirea se face pe partea interioară a piciorului şi se asociază foarte des cu genu valgum (genunchii nu se ating) şi «talus valgus» - când piciorul se află într-o poziţie exagerată de flexie dorsală, sprijinit pe marginea internă. Forma piciorului este normală”, explică dr. Monica Cristescu, medic pediatru.

Cea din urmă formă de malpoziţie apare mai des la fete şi poate să dispară spontan, dar specialiştii recomandă, de regulă, kinetoterapia, pentru corectarea mai rapidă. Se poate asocia cu luxaţia congenitală de şold, de aceea se recomandă ecografia de şold în primele săptămâni de viaţă.

Avantajul tratamentului precoce

Dacă anumite deformaţii se pot vindeca de la sine, prin sport sau gimnastică medicală, unele forme, mai grave, pot afecta copilul pe termen lung sau chiar definitiv, dacă nu se intervine la timp.

„«Metatarsus varus» este o deformaţie a piciorului des întâlnită. Incidenţa este de 1 la 1.000 de nou-născuţi, în 50% din cazuri fiind bilaterală şi afectează în mod egal fetele şi băieţii. Apare din cauza poziţiei defectuoase în uter, jumătatea din faţă a labei piciorului fiind orientată spre interior. Are o evoluţie favorabilă, dacă se începe tratamentul kinetoterapeutic precoce, însă, dacă trec câteva luni, malformaţia nu se mai poate repara”, mai spune specialistul.

Bebeluşii cu „metatarsus varus” prezintă riscul de a avea şi displazie de şold, de aceea medicii recomandă ecografia de şold în primele săptămâni de la naştere.
O altă anomalie de dezvoltare a piciorului, foarte frecventă, este „varus equin”. Potrivit specialiştilor, în această situaţie, laba piciorului este îndreptată spre interior, formând un unghi drept cu gamba, piciorul se sprijină pe partea laterală a labei şi nu pe talpă, iar degetele de la picioare sunt orientate în jos.

„«Varus equin» poate să se asocieze cu anumite afecţiuni neuromusculare, malformaţii ale altor aparate sau cu displazia congenitală de şold. De cele mai multe ori, această anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnostichează înainte de naştere, prin ecografie, urmând să fie confirmată la naştere. Există şi situaţii când este descoperită abia la naştere”, explică medicul pediatru.

Piciorul strâmb „varus equin” necesită consult de specialitate la medicul ortoped, de urgenţă, pentru a se începe tratament cât mai repede, în primele zile după naştere. Dacă nu este tratată sau dacă tratamentul se face incorect, această afecţiune duce la invaliditate severă. În schimb, dacă este tratată la timp, este complet vindecabilă.

Taguri articol: bebe bebe e bolnav ortopedie pediatrie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655668 vizite | 13301 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7432 vizite | 545 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8844 vizite | 457 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429033 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000138 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655668 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.