Depresia post-natală. Cum poate fi învinsă teama unui nou început
Sursa de Sănătate logo
Sarcina

1925 vizite

30-10-2015

0 comentarii

Depresia post-natală. Cum poate fi învinsă teama unui nou început

Articol publicat de Andreea Năstase

Oboseală? Somn întrerupt? Veşnica stare de îngrijorare şi un bebeluş agitat?Toate acestea pot favoriza depresia post-natală,o stare pe care majoritatea mămicilor o resimt imediat după ce dau naştere unui copil. Deşi pentru multe dintre acestea este o ruşine să apeleze la ajutor, specialiştii susţin că,mama nu reuşeşte să creeze acea legătură cu propriul copil, esenţială în primele luni de viaţă ale acestuia.

După naştere, multe dintre proaspetele mămici au schimbări bruşte de comportament. Ba se supără prea repede, ba se simt singure, ba simt că nu sunt suficient de bune pentru a fi mame. Specialiştii spun că această etapă poate fi depăşită cu succes atâta timp cât femeile ştiu când să ceară ajutorul.

„Experienţa de lucru cu oamenii ne demonstrează că sarcina este o perioadă delicată hormonal, emoţional, iar naşterea ca experienţă neînţeleasă poate declanşa un simptom personal, al propriei copilării sau un simptom al propriei relaţii cu mama sau poate arăta simptomul relaţiei actuale cu partenerul.

Dacă pentru tine «depresia postnatală» este o expresie care îţi creează stări confuze sau poate o uşoara teamă sau poate te-ai confruntat cu ea, te invităm să afli cum o poţi preveni, cum poţi proceda dacă te surprind stările confuze”, explică Liliana Tudose, consilier prenatal.

„Paza bună trece primejdia rea“Simptomele acestei tulburări neonatale pot surveni în primul an de la naşterea copilului şi pot dura de la câteva săptămâni până la un an. Printre acestea se numără sentimentul de copleşire, modificările de dispoziţie, lipsa energiei, plâns, iritabilitate, anxietate, sentimentul de frustrare, de furie, oboseală accentuată.

Pentru a reduce efectele schimbărilor hormonale, pentru a minimaliza stresul şi a echilibra mintea şi corpul viitoarei mame, implicarea membrilor familiei este binevenită. Înainte ca simptomele clare ale depresiei să se instaleze, încă din perioada sarcinii, mama trebuie susţinută fizic şi moral de către cei apropiaţi.

În prezent, cuplurile care aşteaptă un copil pot merge împreună la cursuri Lamaze sau la cursuri de puericultură, astfel încât relaţia de cuplu să se sudeze şi mai mult până la apariţia copilului şi, totodată, ca cei doi viitori părinţi să înţeleagă procesul prin care trece familia.

„În cadrul cursurilor Lamaze şi ale celor de puericultură formăm o gândire pozitivă, creăm un start buna în relaţia mamă-copil. Mai mult, încercăm să implicăm şi partenerul pentru a putea trece peste stările ce pot fi deranjante în acel moment. Depresia poate fi conştientizată sau poate să facă parte din tine”, explică Liliana Tudose.

Taguri articol: sarcina pentru ea depresie post partum liliana tudose

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659317 vizite | 16278 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659317 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.