Dereglările de menstruaţie ascund, uneori, boli grave
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Verywell Health

Sursa foto Verywell Health
Sfatul medicului

660 vizite

19-10-2020

0 comentarii

Dereglările de menstruaţie ascund, uneori, boli grave

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În cazul în care vă gândeaţi că dereglările de menstruaţie nu pot ascunde decât probleme banale, vă înşelaţi! În unele situaţii, acestea pot prevesti chiar boli grave, de la anemie şi probleme hormonale până la fibroame uterine şi tumori ovariene. De exemplu, lipsa menstruaţiei poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, dar există şi afecţiuni care necesită mai mult de atât. În acelaşi timp, şi stresul poate cauza lipsa menstruaţiei, iar în acest caz este nevoie de consult la psiholog, este de părere dr. Eugen Tănase. Totodată, menstruaţia abundentă este şi ea o dereglare şi poate semnala boli serioase.

Astfel, aceasta poate indica prezenţa unor fibroame, tumori ovariene, aşa că nicio menstruaţie în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Femeile care au astfel de probleme trebuie să-şi facă o ecografie şi dacă este nevoie un chiuretaj biopsic, un procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă.

Medicul a precizat că un ciclu menstrual abundent mai poate apărea şi în perioada de lăuzie. Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentaţie obişnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier şi de suplimente. „Uneori, sângerările între menstruaţii nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulaţiei sângerarea este inofensivă”, a subliniat medicul. Cu toate acestea, sângerarea între menstruaţii poate apărea şi ca urmare a administrării de pastile anticoncepţionale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46864 vizite | 8678 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431254 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001436 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671633 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.