Dermatita de scutec. De ce apare şi cum se tratează
Sursa de Sănătate logo
Bebe

1194 vizite

30-10-2015

0 comentarii

Dermatita de scutec. De ce apare şi cum se tratează

Dermatita de scutec este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ele pielii bebeluşilor. Principala cauză care provoacă inflamaţia este contactul prelungit al urinei şi fecalelor cu pielea sensibilă a celui mic, ducând la iritaţii locale şi chiar la infecţii. Urina schimbă PH-ul pielii, permiţând bacteriilor să se dezvolte rapid şi sigur.

Dermatita poate apărea pe toată perioada cât copilul poartă scutece, dar este mai frecventă în primele 15 luni de viaţă, cu precădere între lunile opt şi 10.

Mai mult, bebeluşii cu pielea sensibilă pot dezvolta erupţii cutanate. Anumite tipuri de detergenţi, săpunuri, scutece, (coloranţii din scutece îndeosebi), sau chiar şerveţele umede pot afecta pielea celui mic.

Încă o cauză poate fi schimbarea stilui alimentar, sau introducerea în meniul bebeluşului a unui tip de hrană care nu-i prieşte şi care poate modifica atât compoziţia cât şi frecvenţa scauneler, lucru care duce, indirect la dermatită. Copiii care se confruntă cu diaree sunt mai predispuşi să sufere de această problemă.

De asemenea, dermatita de scutec care durează mai mult de câteva zile, în pofida respectării tuturor măsurilor de igienă, poate fi cauzată şi de prezenţa unei ciuperci cunoscută sub numele de Candida albicans. Tratamentul medicamentos pe bază de antibiotice creşte semnificativ riscul de infectare cu acest tip de fungi.

Cum se previne dermatita de scutec:

Atenţie! O idee foarte bună este să ţineţi copilul fără scutec mai multe ore pe zi, pentru a lăsa pielea acestuia să respire şi să se vindece. Dacă îngrijirea este realizată ca la carte, dermatita va dispărea în două, trei zile. În sens contrar, trebuie să vă adresaţi medicului. Uneori, dermatita de scutec se poate complica cu o infecţie secundară.

Sugarii cu afecţiuni dermatologice cum ar fi eczema sau dermatita atopică au un risc mai mare de a face dermatită de scutec.

Mulţi părinţi se întreabă ce scutece să folosească. Nu există o regulă care să spună că scutecele de pânză sunt mai bune decât cele de unică folosinţă sau invers, deşi acestea din urmă pot menţine pielea copilului mai uscată. Este important să se observe orice inflamaţie apărută pe pielea celui mic, şi să se ia măsuri urgente.

Taguri articol: bebe dermatita de scutec

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite | 23727 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9436 vizite | 792 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429239 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000188 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.