Dermatitele atopice apar atât la adulți, cât și la copii
Sursa de Sănătate logo

Sursa: Amico Pediatra

Sursa: Amico Pediatra
Boli şi afecţiuni

2473 vizite

03-04-2020

0 comentarii

Dermatitele atopice apar atât la adulți, cât și la copii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Eczemele atopice care ne apar pe față sunt extrem de neplăcute pentru oricine, indiferent că este vorba despre un copil sau un adult. De ce apar acestea?

Cauza eczemei atopice este tendința organismului de a reacționa exagerat la anumite substanțe. În general, simptomele pot fi agravate de produse cum ar fi laptele de vacă, ouăle, dar și peștele sau citricele. În același timp, schimbările climatice și stresul pot activa simptomele bolii.

Potrivit dr. Diana Plăcintescu, această eczemă sau dermatită atopică este o afecțiune imun-alergică, declanșată pe un teren genetic predispus de către factori externi de mediu. Din păcate, ea evoluează cronic, în pusee manifestate prin apariția plăcilor de eczemă, pruriginoase, alternând cu perioade de acalmie, în care nu se observă decât pielea uscată.

Terenul genetic presupune atât deficite moștenite în structura epidermului (ceea ce determină o piele uscată, săracă în filmul lipidic natural), cât și o reactivitate crescută a sistemului imunitar al pielii, situat în derm, format din celule care răspund exagerat la întâlnirea cu potențialii alergeni din mediu, declanșând inflamația (puseul de eczemă).

Trebuie știut că atopia este un sindrom care poate cuprinde una sau mai multe dintre bolile: dermatita atopică, rinita alergică, conjunctivita alergică, alergiile alimentare sau astmul bronșic.

De cele mai multe ori, diagnosticul se pune doar pe semnele clinice, între care este esențial pruritul (mâncărimea). Investigațiile alergologice sunt necesare numai atunci când se suspectează asocieri de mai multe boli din cadrul sindromului atopic (manifestări respiratorii sau digestive).

Tratamentul de fond este reprezentat de emoliente care refac bariera cutanată, vindecă puseele ușoare (în special în combinație cu creme cicatrizante, reparatoare), reduc pruritul.

Tratamentul puseelor se face cu medicamente antiinflamatoare (creme, unguente, loțiuni cu cortizon sau imunomodulatoare). Formelor severe le este rezervată, însă, fototerapia medicală, terapiile sistemice cu imunomodulatoare sau imunoglobuline. Tocmai de aceea, educația terapeutică a pacientului este esențială: pacientul învață să își cunoască și să își stăpânească boala și să își adapteze în consecință condițiile de viață și metodele de îngrijire.

XXX

Pentru a satisface cerințele tuturor tipurilor de piele uscată, cu mâncărime, iritată și predispusă la dermatită atopică, în farmacii există o întreagă gamă de emolienți. Acestora li se adaugă compresele și pulverizările cu apă termală, care calmează inflamația și mâncărimea datorită proprietăților calmante și anti-iritante demonstrate prin studii clinice.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite | 18034 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9091 vizite | 611 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429161 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671439 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.