Deşi e greu să recunoaşteţi, dragi bărbaţi, andropauza există!
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

3640 vizite

07-12-2016

0 comentarii

Deşi e greu să recunoaşteţi, dragi bărbaţi, andropauza există!

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Aşa cum femeile suferă modificări hormonale, ce le provoacă neplăceri, precum şi diferite afecţiuni, mai ales în jurul vârstei de 50 de ani, când se instalează menopauza, şi bărbaţii suferă dezechilibre hormonale.
La bărbaţi este vorba despre o scădere a hormonului testosteron, după vârsta de 45 ani, dar poate surveni şi mai devreme, care provoacă în organismul bărbatului manifestări fizice, dar şi psihologice. În urma acestui fenomen, se poate instala „andropauza”, un termen care încă nu este acceptat în totalitate de către medicii specialişti endocrinologi, cel puţin nu sub această titulatură, dar care are simptome vizibile ce nu pot fi trecute cu vederea. Hormonul masculin, testosteron, are un rol esenţial în echilibrul comportamentului emoţional, al libidoului etc. Testosteronul influenţează pilozitatea, vocea şi menţine procesul de producere a spermatozoizilor. Începând cu vârsta de 30 ani, nivelul de testosteron scade cu aproximativ 10 procente la fiecare 10 ani.
„Bărbaţii care sunt afectaţi de acest fenomen au capacitate redusă de concentrare, sunt irascibili, obosiţi, depresivi şi au libido scăzut. De asemenea, forţa şi masa musculară scad, apar disfuncţiile erectile (manifestate prin imposibiliatea de a menţine erecţia în timpul actului sexual), se poate instala şi osteoporoza, prin scăderea densităţii osoase, precum şi anemia. Nu în ultimul rând, persoanele afectate pot avea dureri articulare, dureri de cap şi transpiraţii nocturne”, explică dr. Eduard Circo, medic specialist endocrinolog.

De ce apare andropauza
Bărbaţii care sunt predispuşi, în a se confrunta cu acest fenomen, sunt fumătorii, cei care consumă alcool în exces, precum şi cei care sunt supraponderali sau obezi. Asta nu înseamnă că ceilalţi bărbaţi sunt ocoliţi, în totalitate. Anumite afecţiuni, precum deficitul de hormoni, diabetul, hipertensiunea etc., contribuie, de aseme-nea, la instalarea acestei afecţiuni. Nu în ultimul rând, dieta necorespunzătoare, bogată în grăsimi şi săracă în fibre şi vitamine, lipsa activităţii fizice, dar şi abuzul de medicamente au un aport mare în scăde-rea nivelului de testosteron. Pentru a combate andropauza, este nevoie de odihnă suficientă, respectarea somnului din timpul nopţii, adoptarea unui regim alimentar sănătos, a unei vieţi active, cu exerciţii fizice, zilnice, fără stres. De asemenea, pentru a micşora şansele de instalare a andro-pauzei, eliminaţi consumul de alcool, tutun şi cafea.

Terapia hormonală are contraindicaţii
Diagnosticarea andropauzei presupune, în primul rând, prezentarea la un medic specialist endocrinolog. Acesta, în urma unui consult, poate stabili dacă simptomele sunt într-adevăr specifice andropauzei sau dacă este o altă boală care le produce.
„Pe lângă evaluarea clinică a simptomelor, medicul specialist va indica efectuarea unor analize de sânge, pentru a evidenţia nivelul de testosteron. În cazul în care analizele de sânge arată clar o scădere a nivelului de testosteron, tratamentul include substituţia hormonului. Această terapie poate aduce nivelul de hormoni aproape de cel normal”, mai spune specialistul.
Cu toate că în urma tratamentului simptomatologia se ameliorează simţitor, această terapie de substituţie hormonală poate avea şi efecte secundare, potrivit specialiştilor, mai mult, aceasta ar putea accelera evoluţia unui cancer de prostată. Aşadar, bărbaţii care se confruntă cu simptome specifice andropauzei, trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos. Sportul şi dieta sănătoasă sunt principalii factori care pot preveni andropauza.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660048 vizite | 16900 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7595 vizite | 671 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9029 vizite | 571 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429144 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660048 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.