Determinarea auzului la nou-născut
Sursa de Sănătate logo

copiii nostri text 2

copiii nostri text 2
Familie

1646 vizite

27-11-2011

0 comentarii

Determinarea auzului la nou-născut

Articol publicat de Redactor
Hipoacuzia congenitală reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale, cu o frecvenţă de 1-3‰ la nou-născuti. În plus, atunci când bebeluşul nu aude vocea tandră a celor ce-l iubesc, se poate întrista şi izola, hipoacuzia având repercusiuni şi în plan psihic. La om, auzul apare în săptămâna a doua de viaţă intrauterină prin constatarea obiectivă a unor semne de răspuns la stimularea trans-osoasă. La naştere, auzul este prezent pe deplin, dar el se perfecţionează prin componenta sa corticală, până spre vârsta de zece ani. Cum ne dăm seama că bebe nu aude bine Hipoacuzia reprezintă un handicap invizibil, copilul hipoacuzic arată normal fizic (cu excepţia sindroamelor genetice cu amprenta caracteristică) şi, aparent, se dezvoltă normal în primul an de viaţă. De aceea, în lipsa unui diagnostic precoce, hipoacuzia va fi depistată doar la 12 - 24 luni cel mai devreme, când părinţii observă lipsa de dezvoltare a limbajului. Din acest motiv, în cazul hipoacuziei congenitale, depistarea şi intervenţia terapeutică timpurie sunt extrem de importante. The Joint Comittee on Infant Hearing (JCIH) recomandă screening-ul audiologic generalizat la toţi nou-născuţii, înainte de vârsta de o lună. Cauzele hipoacuziei congenitale Acestea se împart în două categorii. În prima sunt incluse cele de natură genetică, prenatală, cum ar fi toxoplasmoza, virusul rubeolic, citomegalovirusul, virusul herpetic, infecţiile intrauterine, dar şi medicamentele ototoxice, administrate gravidei în timpul sarcinii (aminoglicozide, diuretice, derivate de chinină etc.). În a doua sunt incluse cele postnatale, unde un rol important este jucat de prematuritate, în sensul naşterii cu o vârstă gestatională mai mică de 34 de săptămâni sau cu o greutate a fătului sub 1.500 de grame. Alături de prematuritate, hipoxia perinatală severă şi infecţiile neonatale, în special meningitele sau encefalitele cauzate de Pneumococ şi Haemophilus influenzae, reprezintă factori de risc importanţi pentru hipoacuzie neonatală. O implicare la fel de mare o au şi medicamentele ototoxice administrate fără justificare în primele zile după naştere. Cum se pune diagnosticul Depistarea încă din primele zile după naştere a unei eventuale hipoacuzii congenitale se face prin folosirea tehnicii OTOEMISIUNILOR ACUSTICE, care este o metodă obiectivă, rapidă, nedureroasă, uşor de aplicat şi care are un indice de precizie maxim, deoarece nu necesită participarea subiectivă a pacientului. Se impune repetarea testului la trei luni după prima culegere, căci dă certitudinea examinării. Dr. Victor Loghin, medic prima ORL, CMI Complexul Comercial Cireşica  
Taguri articol: important

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite | 18871 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7696 vizite | 748 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9135 vizite | 645 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429172 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000163 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660356 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.