Detoxifiere obligatorie! Cum ne curăţăm organismul după iarna lungă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1005 vizite

29-03-2019

0 comentarii

Detoxifiere obligatorie! Cum ne curăţăm organismul după iarna lungă

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Primăvara, cu toţii simţim nevoia unui nou început, nu doar plantele din natură. Aşa că acesta este cel mai potrivit anotimp pentru schimbările din dietă şi îmbunătăţirea stilului de viaţă. Detoxifierea organismului este un proces foarte benefic atât pentru sănătatea trupului, cât şi a minţii.

Renunţarea la sedentarism şi la alimentele bogate în grăsimi ne ajută să eliminăm toxinele, să ne reglăm tranzitul intestinal, să ne îmbunătăţim metabolismul şi să menţinem un bun tonus fizic şi psihic.

„Cea mai indicată perioadă pentru detoxifierea organismului este primăvara”, este de părere dr. Mihail Cleianu, medic nutriţionist constănţean.

Pe parcursul iernii, corpul nostru este supus unui stres suplimentar din cauza vremii reci, a alimentaţiei cu multe proteine şi grăsimi animale, a reducerii consumului de legume şi fructe proaspete sau a lipsei mişcării în aer liber. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii, este recomandat să ne schimbăm alimentaţia şi să mâncăm cât mai multe legume şi fructe proaspete, specifice acestei perioade.

Verdeţuri naturale, fără chimicale

După o iarnă lungă, timp în care oferta în materie de verdeţuri a fost destul de săracă, constănţenii pot găsi acum în pieţe o gamă variată de legume şi fructe proaspete.

„Este de preferat să se evite verdeţurile crescute în sere şi să se consume fructele şi legumele cât mai naturale, crescute cu îngrăşământ natural şi nu cu îngrăşăminte chimice. Sunt indicate urzicile, loboda, ştevia, chiar şi sfecla roşie. De asemenea, morcovii conţin componente minerale, compuşi chimici care dau culoare şi antioxidanţi puternici”, mai spune nutriţionistul.

Nu fierbeţi legumele!

Specialistul ne sfătuieşte să mâncăm legumele în stare naturală şi să evităm pe cât posibil gătirea acestora.

„Cel mai bine ar fi ca legumele să fie consumate proaspete, nepreparate termic, pentru a-şi păstra din compuşii esenţiali. Şi prăjelile ar trebui evitate, deoarece prin acest mod de preparare creşte cantitatea de compuşi cancerigeni din alimente. În cazul în care prăjim, totuşi, alimentele în ulei, indicat ar fi să utilizăm un ulei cu punct de fierbere ridicat, cum ar fi uleiul de palmier”, precizează medicul nutriţionist.

Adio zahărului!

Cura de detoxifiere primăvăratică ar trebui să însemne şi renunţarea la anumite produse. Specialiştii susţin că este bine să evităm consumul excesiv de carne grasă, mezeluri, afumături, alimente care conţin E-uri, dulciuri şi sucuri din comerţ, dar şi lactate.

„Trebuie să evităm în mod deosebit laptele şi celelalte produse din lapte, mai puţin brânza dulce, care nu conţine cazeină (n.r. - proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Este recomandată înlocuirea produselor din carne cu peştele, în special cel sălbatic, şi renunţarea la zahăr în favoarea mierii naturale de albine”, mai aflăm de la medicul constănţean.

Mişcare în aer liber, în fiecare zi

Odată cu încălzirea vremii, indicat ar fi să faceţi şi mai multă mişcare, chiar dacă asta înseamnă să mergeţi mai mult pe jos. În acest fel, sportul vă va ajuta să vă relaxaţi şi să vă îmbunătăţiţi nivelul de energie. Cel puţin jumătate de oră de mişcare fizică pe zi este esenţială pentru a ne reîncărca bateriile, spune dr. Cleianu.

„Este foarte important ca activităţile fizice să se desfăşoare în aer liber. Sunt recomandate plimbările relaxate, alergările uşoare şi sporturile care nu necesită depunerea efortului în exces. De asemenea, înotul este foarte sănătos pentru corpul uman”, explică nutriţionistul.

În acelaşi timp, trebuie să respectăm orele de somn şi să ne odihnim în jur de opt ore în fiecare noapte.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite | 23581 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9419 vizite | 780 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429236 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000186 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.