Dezinfectanții și antisepticele pot omorî microorganismele
Sursa de Sănătate logo
Familie

276 vizite

21-03-2021

0 comentarii

Dezinfectanții și antisepticele pot omorî microorganismele

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În fiecare zi, suntem înconjurați de milioane și milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea și sunt invizibile cu ochiul liber. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism și sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite.

Totuși, există numeroase specii patogene ce cauzează multe boli infecțioase care pot produce uneori complicații grave sau chiar moartea. Prin urmare, se impun urgent măsuri, spun specialiștii elytis.ro.

Patogenii oportuniști sunt bacteriile care devin patogene în anumite situații (de exemplu, când organismul este slăbit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu, Mycobacterium tuberculosis - tuberculoză, Clostridium tetani- tetanus, Corynebacterium diphteriae - difterie).

Cum puteți să preveniți sau să combateți aceste infecții? Dezinfectanții și antisepticele au capacitatea comună de a dezactiva temporar sau de a omorî microorganismele. Antisepticii și dezinfectanții pot face următoarele: să oprească creșterea microorganismului (fie că vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viruși), să omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect, în funcție de concentrații. Altele au întotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoară bacteriile) sau fungistatic (omoară ciupercile) indiferent de concentrația folosită. De fapt, susține dr. Călin Giurcăneanu, antisepticele sunt substanțe care inhibă creșterea și dezvoltarea microorganismelor, fără a afecta țesuturile organismului.

În plus, mecanismul de acțiune al antisepticelor este complex și variază de la o familie de antiseptice la alta. În funcție de structura lor chimică și de proprietățile lor, se deosebesc numeroase substanțe: alcoolul, apa oxigenată, iodul, clorhexidina și clorura de benzalconiu, iod.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323603 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29753 vizite | 12612 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324725 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343860 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954020 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625705 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550100 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.