Dilemele pacientului în ORL
Sursa de Sănătate logo

femeie_ORL_doctor

femeie_ORL_doctor
Boli şi afecţiuni

1250 vizite

12-01-2014

0 comentarii

Dilemele pacientului în ORL

Articol publicat de Redactor

O multitudine de probleme de îndeamnă (sau nu) să mergem la un consult ORL. Neglijarea unor simptome precum obstrucţia nazală, prezenţa secreţiilor nazale persistente, strănuturile dese, sforăitul, hipoacuzia (scăderea auzului) la copil sau adult, otalgia (durerea urechilor), tusea seacă etc, atrag după sine agravarea unor afecţiuni minore existente ce ar fi putut fi oprite în evoluţia lor. În mintea multor pacienţi se ridică o întrebare şi două soluţii: oare să merg la un consult de specialitate sau să aleg o farmacie şi să-mi administrez o automedicaţie? Hm, grea alegere, dar va fi oare cea potrivită? Multe mămici se plâng de frecvenţa crescută a infecţiilor de căi respiratorii superioare la copil, de obstrucţia nazală permanentă a acestora şi deja se gândesc, ca şi persoane informate ce sunt, oare copilul meu nu are polipi? Aproximativ 45% din populaţia globului suferă de o formă de alergie datorită mediului în care trăim. Oare e mai bine a trata, a controla, a vindeca sau a ignora aceste simptome? Problemele de auz, cel mai des ignorate atunci când sunt minore, curgerea unor secreţii auriculare, hipoacuzia, otalgia, pruritul (mâncărimea) urechilor sunt simptome ale unei potenţiale otite externe, micoza auriculară, otită supurată, otomastoidită etc. Câţi dintre dvs. cunosc faptul că răguşeala cronică şi progresivă, senzaţia de sufocare, fumatul şi consumul ocazional de alcool sunt factori ce pot anunţa un neoplasm laringian? Mulţi pacienţi ignoră primele simptome de teama diagnosticării unei afecţiuni grave (dacă îmi spune că am cancer?). Dar aceasta nu este soluţia, să ne adresăm când deja nu se mai poate face nimic pentru afecţiunea în cauză, cu toate progresele medicinii de astăzi! Un scop foarte bine definit dar nu suficient de bine implementat îl are medicina preventivă. Oare se cunosc efectele unei igiene auriculare prea riguroase şi cu ajutorul unor beţişoare inadecvate, atât la adult cât şi la copil şi nou-născut? Din prea mult bine putem face mai mult rău, îndepărtând cu mult prea multă îndârjire un factor de fapt de protector ce ne poate expune unor otite recurente şi leziuni ale conductorului auricular. Aş mai face câteva precizări despre igiena nasului, acesta fiind conectat cu urechea prin tromba Eustachio. De aici putem trage concluzia faptului că o afecţiune a uneia dintre ele atrage după sine şi afectarea celeilalte. Suflatul corect al nasului, succesiv pe o nară apoi pe cealaltă, frecvenţa şi intensitatea acestuia, spălăturile nazale cu apă de mare, ser fiziologic, badijonatul nărilor cu soluţii uleioase, toate acestea le puteţi discuta cu medicul dvs. ORL-ist. Încheiem prin a preciza importanţa consultului ORL la orice vârstă, cu orice simptom legat de nas, gât şi urechi, punerea accentului pe medicina preventivă, evitarea tratamentelor antibiotice agresive şi frecvente, precum şi conştientizarea şi asumarea terapiei eventualelor afecţiuni în această sferă. Dr. Rodica ION, Medic specialist ORL Centrul Medical RIZEA

Taguri articol: important ORL sfatul medicului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658807 vizite | 15857 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7547 vizite | 631 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8967 vizite | 537 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429105 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658807 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.