Din ce cauză ne îmbolnăvim de toxiinfecţie alimentară
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1017 vizite

13-05-2018

0 comentarii

Din ce cauză ne îmbolnăvim de toxiinfecţie alimentară

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Toxiinfecţia sau intoxicaţia alimentară este o boală care apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme sau toxinele lor. În cazurile uşoare de toxiinfecţie alimentară, persoana afectată se simte rău doar câteva ore sau cel mult o zi sau două. Alte tipuri, în schimb, cum este botulismul sau alte forme de intoxicaţie chimică, sunt grave şi vă pot pune în pericol viaţa dacă nu primiţi tratament de specialitate.

Medicii spun că una dintre cauzele toxiinfecţiei alimentare este ingestia de alimente şi băuturi contaminate cu microorganisme patogene ca virusuri, bacterii, paraziţi. Diareea călătorului, spre exemplu, este provocată, de obicei, de Escherichia Coli. Astfel, bacteriile pot contamina păsările de curte, ouăle şi carnea, provocând toxiinfecţia cu salmonella.

De asemenea, alimentele conservate, mai ales produsele conservate în casă, pot adăposti o bacterie care nu are nevoie de oxigen pentru a se multiplica şi nu este distrusă prin fierbere. Aceasta provoacă botulismul, o toxiinfecţie alimentară rară, dar potenţial fatală.

Sugarii pot face botulism mâncând miere, întrucât aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile conţinute în mod natural în miere. Alimentele marine crude, mai ales crustaceele contaminate, pot provoca şi ele toxiinfecţii alimentare virale, iar anumite ciuperci, fructe de pădure şi alte plante sunt în mod natural otrăvitoare pentru om şi nu trebuie mâncate niciodată.

Atenţie şi la mucegaiuri, şi acestea pot fi periculoase. Ele se pot forma pe fructele, legumele, cerealele şi seminţele impropriu stocate.

De asemenea, intoxicaţia alimentară chimică poate fi provocată de pesticide sau prin păstrarea alimentelor în containere neigienice.

În ceea ce priveşte simptomele ce prevestesc boala, acestea sunt: greaţă, diaree, durere de cap, febră cu frisoane, transpiraţii, ameţeli, lăcrimarea ochilor, salivaţia excesivă, vărsături, durere abdominală, slăbiciune generalizată.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

662041 vizite | 57223 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

126533 vizite | 23484 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

529792 vizite | 2682 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1432968 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1003122 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671760 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

662041 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

579786 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.