Dinţi perfecţi şi zâmbet de invidiat? Iată soluţiile
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2107 vizite

21-12-2015

1 comentariu

Dinţi perfecţi şi zâmbet de invidiat? Iată soluţiile

Articol publicat de Andreea Năstase

Smalţul dentar este ţesutul cu cel mai înalt grad de mineralizare din organism. Din punct de vedere chimic, smalţul este alcătuit din 95% substanţe minerale, 1% substanţe organice şi 4% apă. Aproximativ 90% dintre substanţele minerale sunt formate din fosfaţi de calciu, iar restul din carbonaţi, silicaţi, siliciu.

Smalţul sănătos are un aspect neted, translucid. Culoarea sa variază, de la alb-gălbui la albastru-cenuşiu, în raport cu grosimea şi gradul de mineralizare. La dinţii cu un procent mai mare de mineralizare, smalţul are aspect de fildeş, la cei mai săraci în astfel de săruri este alb-albăstrui. Smalţul dentar sănătos şi bine structurat este un bun izolator faţă de excitaţiile chimice, fizice şi electrice.

Deşi are o rezistenţă crescută datorită conţinutului de minerale, smalţul dinţilor poate fi totuşi afectat. Specialiştii spun că acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalţul se poate sparge sau crăpa şi, spre deosebire de oase, smalţul nu se poate reface.

„În momentul în care smalţul este afectat, creşte riscul de apariţie a cariilor, dintele afectat devine sensibil la rece, cald sau dulce.

Bacteriile din gură se hrănesc cu zahărul din resturile alimentelor pe care le consumi. Astfel, se formează acizi care atacă smalţul.

De asemenea, acizii din sucurile carbogazoase sau alte băuturi sunt nocivi pentru dinţi. Consumul excesiv sau pe o perioadă îndelungată poate provoca eroziunea dintelui.

Periajul dentar efectuat corect, folosirea apei de gură şi a aţei dentare sunt primele măsuri de prevenţie. Desigur, consultul stomatologic regulat asigură sănătatea oro-dentară”, a precizat dr. Cristina Sintea, medic stomatolog.

Comentează aici

1 comentariu

21 decembrie 2015
sibnet
activitate acasa pe calculator

Selectam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Numai dupa ce te hotarasti cu cea mai mare seriozitate, cere-ne detalii la adresa de email: [email protected]

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660461 vizite | 24389 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8009 vizite | 924 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9468 vizite | 817 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429246 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000191 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660461 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.