Distocia de umăr este o afecțiune care pune în pericol viața bebelușilor
Sursa de Sănătate logo
Bebe

499 vizite

05-11-2021

0 comentarii

Distocia de umăr este o afecțiune care pune în pericol viața bebelușilor

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În caz că nu știați, distocia de umăr este o urgență obstetrică care necesită manevre speciale, dar care este o complicație rar întâlnită, imprevizibilă a travaliului. Din nefericire, prezintă o morbiditate ridicată atât pentru mamă, cât și pentru copil. Medicii afirmă că rezolvarea acesteia necesită manevre specifice de desprindere a umerilor copilului. Totuși, moartea bebelușului la naștere este foarte rară, dar morbiditatea asociată cu complicațiile este factorul îngrijorător. Complicațiile pot varia de la afectarea plexului nervului brahial și o fractură a humerusului sau a claviculei, până la leziuni neurologice din cauza unei deficiențe a circulației arteriale către creier.

Oricum, este, în mod evident, o urgență care necesită diagnostic și atenție promptă, întrucât timpul pentru efectuarea manevrelor și extragerea bebelușului fără daune colaterale este limitat. Mai mult decât atât, umerii bebelușului nu pot traversa spontan bazinul după ce s-a produs expulzarea capului. Prin definiție, adevărata distocie este cea care necesită manevre pentru a detașa umerii, pe lângă tracțiunea în jos și epiziotomie. Aceste manevre variază de la simple la complexe, în interiorul vaginului și în afara vaginului. Acestea trebuie efectuate secvențial și de către personal calificat.
Specialiștii susțin că există un semn clinic major numit semnul țestoasei, care indică distocia de umăr. Acest semn apare atunci când, după ce capul fetal a ieșit, se retrage în timpul împingerii și se suprapune pe perineu, de parcă ar încerca să reintre în canalul vaginal.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655204 vizite | 12913 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7412 vizite | 534 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8821 vizite | 441 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429011 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000131 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655204 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.