Diversificarea alimentaţiei bebeluşilor prin metoda BLW. Care sunt beneficiile dar şi pericolele
Sursa de Sănătate logo
Alimentație și diversificare

3672 vizite

11-03-2016

0 comentarii

Diversificarea alimentaţiei bebeluşilor prin metoda BLW. Care sunt beneficiile dar şi pericolele


Diversificarea alimentaţiei la copil este unul dintre cele mai dezbătute subiecte de părinţi. Când începem să introducem mâncarea solidă în alimentaţia bebeluşului, ce alimente, ce mâncare îi face bine, ce mâncare îi face rău? Toate acestea sunt întrebări pe care fiecare dintre noi ni le-am pus iar răspunsurile le-am găsit, de obicei, prin propriile experienţe şi încercări. Nu există un manual în acest sens, ci tot felul de recomandări şi sugestii de la părinţi mai experimentaţi sau tot felul de specialişti.

Astăzi am vrea să ne oprim asupra unei metode de diversificare care câştigă tot mai mulţi adepţi printre părinţii români. Şi anume metoda baby-led weaning sau BLW, aşa cum s-a înrădăcinat ea mai ales în mediul on-line. Este o metodă curajoasă care presupune mai degrabă o autodiversificare a hranei copilului, adică cel mic hotărăşte ce, cât, cum şi când mănâncă.

Această metodă, inventată bineînţeles de britanici după numeroase cercetări, ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, când nevoile nutritive ale bebeluşului impun introducerea de noi alimente. BLW pleacă de la conceptul că bebeluşii, ca şi toţi puii de mamifere de pe pământ, sunt înzestraţi cu abilităţi care îi ajută să se hrănească singuri. Niciun pui de mamifer de pe pământ nu primeşte hrană în gură (şi nici puii de oameni nu ar trebui), instinctele ajutându-i să ajungă la ea şi să o mănânce. De aceea, bebeluşii, ca şi toţi puii de mamifere, se nasc cu instinctul suptului, apoi cu cel al mestecatului, doar că noi, oamenii, fiind prea protectori, le cenzurăm aceste abilităţi de teamă să nu se înece.

CITEŞTE ŞI: Tabelul diversificării alimentaţiei pentru bebeluşi şi copii

SFATURI

BLW se realizează în trei etape distincte

  1. Într-o primă fază, în momentul în care copilul învață să stea în scăunelul său special, el va participa la mesele familiei, observând gesturile adulților și învățând prin imitare. Acest obicei va stârni, totodată, apetitul copilului pentru diverse alimente, fiind cunoscut faptul că majoritatea copiilor sunt foarte pofticioși și curioși mereu să descopere lucruri (în acest caz gusturi) noi… Pentru începerea diversificării propiru-zise se așteaptă un semnal clar: copilul trebuie să devină interesat de mâncarea adulților.
  2. Odată primit acest semnal, urmează etapa ”jocului” cu mâncarea, ce poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. În acest timp, copilul dobândește reflexul a de mesteca, concomitent cu creșterea primilor dințișori, ajungând să paseze alimentele pe care și le introduce în guriță și apoi să înghită hrana.
  3. Ultima etapă este cea în care bebelușul învață efectiv să mănânce singur, cu mânuțele și, în paralel, cu tacâmuri, murdărinsu-se și făcând o mizerie de nedescris în jurul lui.

Măsuri de siguranţă

Este important să lăsăm copilul să îşi ducă singur mâncarea în gură şi să nu i-o punem noi în gură.Studiile arată că nu există risc de înec în cazul în care copilul se hrăneşte singur, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

Taguri articol: alimentație și diversificare bebe alimentatie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite | 32421 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

8664 vizite | 1250 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

10152 vizite | 1092 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429324 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000223 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671457 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660619 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577350 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.