Dr. Alexandru Şerban: „Protezele de şold şi genunchi se pot face şi la Constanţa”
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3738 vizite

13-07-2018

0 comentarii

Dr. Alexandru Şerban: „Protezele de şold şi genunchi se pot face şi la Constanţa”

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În judeţul Constanţa, există multe persoane care întâmpină greutăţi la mers, unele având probleme cu picioarele, altele cu şoldurile. Dacă după un control la specialist, s-a constat că durerile nu vor dispărea decât cu ajutorul protezelor pentru zonele afectate, atunci aceşti oameni trebuie să ştie că acest tip de intervenţii se pot face şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa.

Aici, veţi fi întâmpinaţi, la etajul IV, de medicii ortopezi, care vă vor acorda ajutorul de care aveţi nevoie. Şeful secţiei Ortopedie din cadrul unităţii sanitare, dr. Alexandru Şerban ne-a declarat că indicaţia de protezare apare atunci când durerea este foarte mare.

„Oamenii au nevoie de proteze pentru artrozele de şold şi genunchi de care suferă. Practic, intervenţiile sunt efectuate atunci când articulaţiile sunt efectiv distruse şi nu mai există cartilaj, iar durerile au devenit insuportabile, singura soluţie fiind doar schimbarea articulaţiilor. În acest fel, problema lor de sănătate se rezolvă 100%, persoanele operate putând merge foarte bine după intervenţii, chiar şi bătrânii. Acest tip de operaţii sunt foarte des efectuate în întreaga lume, iar la noi în spital avem numeroşi pacienţi cu acest diagnostic”, a explicat specialistul.

Spre exemplu, coxartroza este o afecţiune degerenativă la nivelul şoldului prin care se distruge suprafaţa articulară, în sensul că apare această artroză la nivelul cartilajului articular.

„Drept urmare, pacienţii prezintă durere, nu mai pot face mişcările pe care le făceau în mod curent şi necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă, prin care să putem restabili mişcările la nivelul articulaţiilor. Operaţia se face printr-o artroplastie totală a şoldului, care poate fi făcută cu proteză totală cimentată sau proteză totală necimentată. Ulterior, aceşti bolnavi se pot recupera şi cu tratatamente de balneo-fizioterapie”, a mai spus medicul.

De cele mai multe ori, coxartroza primară apare la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, la care articulaţia şoldului a fost normală în copilărie şi în tinereţe. Coxartroza secundară apare, în schimb, la pacienţii mai tineri, la care există factori de risc ce favorizează degradarea prematură a articulaţiei şoldului.

Artroza genunchiului reprezintă o „uzură” legată de vârstă

Ce se întâmplă dacă ambele şolduri sunt afectate? Medicii recomandă ca şoldurile să fie protezate pe rând, din cauza faptului că riscurile medicale sunt mult mai mari, cu o incidenţă ridicată în ceea ce priveşte tromboza venoasă, spre exemplu. Dr. Şerban nu recomandă protezarea ambelor şolduri odată, decât în cazuri selectate şi în anumite circumstanţe. Precizăm că proteza de şold are o durată de viaţă limitată, de aproximativ 15-20 ani. Oricum, majoritatea pacienţilor se recuperează foarte bine după artroplastia totală de şold, având nu numai o funcţionalitate mai bună a membrului inferior, dar şi un alt chef de viaţă. În ceea ce priveşte proteza de genunchi, scopul acestei intervenţii chirurgicale este de a reface funcţia genunchiului şi de a elimina durerea dată de gonartroză. Candidaţi pentru protezarea genunchiului sunt pacienţii care suferă de artroză şi au dureri aproape permanente, care nu au răspuns la tratamentul nechirurgical.

Aşa că, dacă genunchiul este afectat de artroză, poate fi greu pentru pacient să desfăşoare activităţi simple, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. Apoi, în stadii avansate ale artrozei, bolnavii încep chiar să simtă durere şi în timp ce stau culcaţi.

În concluzie, dacă tratamentele non-chirurgicale, cum ar fi medicamentele, fizioterapia, infiltraţiile intraarticulare nu mai reuşesc să stăpânească durerea, atunci puteţi lua în considerare intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului afectat. Operaţia, a precizat dr. Şerban, este o procedură sigură şi eficientă, pentru a calma durerea, pentru a corecta un genunchi deformat şi a vă ajuta să reluaţi activităţile normale de zi cu zi.

În general, artroza genunchiului reprezintă o „uzură” legată de vârstă. Ea apare, de obicei, la persoanele de peste 50 de ani, dar poate apărea şi la persoanele mai tinere. Astfel, cartilajul dintre oasele genunchiului devin friabile şi se uzează, iar oasele se freacă unul de altul, cauzând dureri de genunchi şi rigiditate articulară.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655092 vizite | 12822 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7407 vizite | 531 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8819 vizite | 439 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429007 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000130 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671430 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655092 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.