Dr. Rodica Mătuşa, specialist infecţionist: „Consumul nejustificat de antibiotice este dăunător”
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1776 vizite

10-03-2017

0 comentarii

Dr. Rodica Mătuşa, specialist infecţionist: „Consumul nejustificat de antibiotice este dăunător”

Deşi campaniile împotriva folosirii excesive a antibioticelor, care evidenţiază consecinţele nefaste ale acestora, sunt tot mai multe, oamenii par să nu dea importanţă avertizărilor medicilor specialişti.

„În ultima perioadă, se discută mult despre rezistenţa bacteriană la antibiotice, România ocupând un loc fruntaş privind utilizarea la scară largă, de multe ori nejustificată, a antibioticelor. Posibilitatea complicării infecţiilor virale cu infecţii bacteriene îi împinge pe medici să prescrie, de asemenea, nejustificat, antibiotice. Capacitatea de adaptare a bacteriilor este superioară ritmului de producere a noi antibiotice. Expunerea intermitentă la antibiotice induce toleranţa bacteriană la ele”, explică dr. Rodica Mătuşa, specialist infecţionist.

Potrivit medicului specialist, bacteriile care nu se află într-un proces activ de înmulţire, ci doar în creştere lentă pot supravieţui antibioticelor bactericide (adică acelea care acţionează doar în faza activă de diviziune celulară).

„Cu alte cuvinte, bacteriile au devenit tolerante la antibioticul respectiv cu câteva cicluri de înmulţire înainte de a deveni rezistente. Aceste lucruri trebuie să dea de gândit celor care îşi spun: «Iau cutare antibiotic pentru că mi-a fost de folos data trecută» sau chiar medicului care prescrie acelaşi antibiotic, în repetate rânduri, pentru o infecţie recurentă. Studiile arată că limitarea utilizării antibioticelor, în cazuri discutabile, nu creşte mortalitatea, ci scade durata internării”, explică specialistul Fundaţiei Baylor „Marea Neagră”.

Taguri articol: sfatul medicului pediatrie antibiotice infecţii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46735 vizite | 8658 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431251 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001435 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.