Drama copiilor cu autism! 150 de copii diagnosticaţi, în fiecare an, la Constanţa
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2368 vizite

11-04-2016

0 comentarii

Drama copiilor cu autism! 150 de copii diagnosticaţi, în fiecare an, la Constanţa

Anual, în cadrul Centrului „Marea Neagră” sunt diagnosticaţi peste 150 de copii cu tulburări din spectrul autist, rata de apariţie a acestei afecţiuni fiind extrem de mare. Psihoterapeutul Adrian Gemănaru vorbeşte despre dificultăţile cu care se confruntă aceşti copii, în raport cu societatea, dar şi despre suferinţele pe care le au părinţii ce îi au în grijă.

„Cel mai dificil moment este acela când trebuie să comunici unor părinţi că un copilaş de trei ani prezintă elementele specifice ale unei tulburări din spectrul autist. În primele săptămâni, totul devine un coşmar, familia încearcă să obţină explicaţii, încearcă să găsească soluţii, însă sprijinul oferit de statul român este infim, iar o terapie de recuperare este costisitoare, lucru valabil în întreaga lume, nu doar în România”, a declarat Adrian Gemănaru.

Statisticile spun că un copil care începe terapia până la vârsta de trei ani reuşeşte să dobândească peste 85% din abilităţile unui copil tipic.

„Drumul pentru recuperare este, însă, foarte lung şi durează ani de zile, reprezintă o grea încercare pentru familii, în care acestea trebuie să-şi găsească resursele interioare ca să izbândească. Orice sprijin venit reprezintă un pas mic, dar sigur în recuperarea unui astfel de copil special. Terapiile de stimulare senzorială şi terapia canină, pe care le oferim gratuit în cadrul Asociaţiei «Centrul de Autism Marea Neagă» sunt elemente care dau un semnal părinţilor că nu sunt singuri în această luptă grea”, mărturiseşte specialistul.

Adrian Gemănaru consideră că este necesar ca societatea românească să evolueze şi să înţeleagă că aceşti copii speciali trebuie integraţi, deoarece au foarte multe resurse care trebuie puse în valoare.

„Părinţii unui copil cu autism ştiu să se bucure de fiecare zâmbet, cuvânt sau reuşită a unui copil special”, adaugă psihoterapeutul.

Taguri articol: sfatul medicului Adrian Gemănaru autism terapie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46649 vizite | 8645 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431250 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001432 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661366 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.