Durerile inghinale pot prezenta, uneori, o urgenţă medicală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

178 vizite

29-08-2022

0 comentarii

Durerile inghinale pot prezenta, uneori, o urgenţă medicală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aveți dureri frecvente în zona inghinală? În acest caz, nu mai stați pe gânduri și mergeți cât mai repede cu putință la medic. De ce? Pentru că abordarea imediată și corectă a problemei de care suferiți îmbunătățește prognosticul și favorizează ameliorarea rapidă a simptomelor. De foarte multe ori, durerea inghinală este o cauză comună a disconfortului la bărbați, dar și femeile pot experimenta astfel de stări în această zonă, asociate cu sarcina sau ca urmare a unor afecțiuni inflamatorii.

De cele mai multe ori, disconfortul în regiunea inghinală este rezultatul problemelor musculare, articulare, vasculare sau nervoase. În plus, anumite boli ale organelor interne se pot manifesta și cu durere la acest nivel. Potrivit dr. Laura Ștefănică, cele mai frecvente cauze ale durerii inghinale se regăsesc în regiunea din partea cea mai înaltă a coapselor, chiar la joncțiunea cu zona pubiană și abdomen. Prin ea trec ligamentele, mușchii, nervii și vasele de sânge care merg spre scrot și labiile mari ale vaginului. „Sunt situaţii în care durerea inghinală poate apărea brusc după o accidentare sau treptat, în săptămâni sau chiar luni de zile, ea manifestându-se ca o arsură sau disconfort persistent. În alte cazuri, caracteristicile durerii ghidează medicul în stabilirea diagnosticului. De exemplu, herniile inghinale apar atunci când o mică parte a intestinului iese printr-o slăbiciune a peretelui abdominal. Uneori, se întâmplă ca hernia să urmeze cursul canalului inghinal și poate fi palpată prin testicule. În cazurile avansate, hernia iese complet și deplasează scrotul. Această afecțiune este o cauză frecventă a durerii inghinale la bărbați”, a explicat medicul.


Pe de altă parte, există studii care afirmă că durerea este unilaterală, ascuțită, arzătoare și se extinde până la coapsă, partea inferioară a spatelui și scrot. Disconfortul este adesea agravat de tuse, aplecare în față, transport de greutăți sau sport. Alte simptome comune sunt următoarele: disconfortul la mers, nodul proeminent în zona inghinală, senzație de greutate în zonă. De obicei, principala complicație este strangularea herniei. Unele semne de avertizare includ febră, modificări de culoare în zonă și intensitatea crescută a durerii. Repararea defectului se face chirurgical. Totodată, încordarea musculară și a tendoanelor este una dintre principalele cauze ale durerii inghinale şi este frecventă la persoanele care practică sporturi de mare impact pentru membrele inferioare, cum ar fi hochei, fotbal și baschet. Acest disconfort este acut și se agravează odată cu mișcarea. În cele mai multe cazuri, există inflamație și roșeață inghinală. În plus, este posibil să apară o vânătaie în zonă. Din fericire, aceste tipuri de leziuni au o rată mare de recuperare, tratamentul medical bazându-se pe odihnă și aplicarea de comprese reci în regiune. De asemenea, infecțiile bacteriene la nivelul organelor genitale sunt însoțite de dureri în zona inghinală din cauza ganglionilor limfatici umflați. Acesta este cazul bolilor cu transmitere sexuală (BTS), precum sifilisul și limfogranulomul veneric. Nu în ultimul rând, durerea în zona inghinală este frecventă în timpul sarcinii, în special la începutul și în ultimul trimestru de sarcină.

Taguri articol: sfatul medicului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660367 vizite | 19473 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7724 vizite | 771 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9164 vizite | 670 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429182 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000168 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660367 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.