Echilibrul în alimentaţie, succesul garantat pentru sănătate
Sursa de Sănătate logo
Diete

5319 vizite

13-05-2016

0 comentarii

Echilibrul în alimentaţie, succesul garantat pentru sănătate

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Contrar „luptei” care are loc în domeniul alimentaţiei cu privire la vegetarieni şi non vegetarieni, dr. Ioan Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterolog, este de părere că ar trebui să avem o alimentaţie echilibrată, în funcţie de activităţile pe care le desfăşurăm, dar şi în funcţie de predispoziţia fiecăruia de a dezvolta diverse afecţiuni.

Astfel, aflăm că alimentele uleioase cum sunt măslinele, alu-nele, nucile, care sunt considerate sănătoase, sunt grăsimi pe care poate nu le recunoaştem la primul impact şi care, consumate în exces, pot dăuna organismului.

„Efectul lor asupra colecistului şi pancreasului este similar ca şi efectul grăsimilor animale. Favorizează dischinezii şi colici biliare, dar şi pancreatite acute. În perioada de creştere, copiii au nevoie de proteine din carne, a fi vegetarian în perioada de creş-tere nu este chiar potrivit. Alimentaţia este unul din principalii agresori ai sănătăţii, la momentul actual. Alimentele conservate aduc în organism o sumedenie de substanţe nocive, E-uri şi nu numai. Prelucrarea termică a cărnii produce nişte substanţe care se ştiu a fi cancerigene. Ideal ar fi să procesăm cât mai puţin alimentele şi să le conservăm cât mai puţin.Ar trebui să mâncăm cât mai proaspăt şi cât mai puţin procesat. Acest lucru este foarte greu, tehnic vorbind, dar şi financiar. Organismul uman face faţă destul de bine alimentelor proaspete, în condiţiile unei alimentaţii echilibrate, nu excesive spre anumite tipuri de mâncare. Nu există aliment ideal care să facă bine la toate. Dacă un anumit aliment este bun pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cum sunt oleaginoasele, acestea fac rău în alt domeniu, din cauză că sunt uleioase, sunt dăunătoare pancreasului şi fierii, consumate în exces”, a declarat dr. Ioan Tiberiu Tofolean.



În concluzie, trebuie eliminate exce-sele, trebuie adoptată o alimentaţie cât mai diversificată şi redusă cantitativ per porţie de masă, adică o alimentaţie fragmentată, adaptată şi stilului de viaţă.

O persoană activă care depune mult efort fizic are nevoie de multe calorii, iar o persoană sedentară trebuie să mănânce calorii puţine. Fiecare persoană care are probleme de alimentaţie este bine să se adreseze medicului dietetician care poate să-i dea indicaţiile potrivite.

Taguri articol: alimente echilibru probleme proteine grăsimi calorii ioan tiberiu tofolean

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

654476 vizite | 12332 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7381 vizite | 511 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8788 vizite | 421 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428991 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000126 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671429 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

654476 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.