Edemul limfatic, o „surpriză” neplăcută după operaţii
Sursa de Sănătate logo

edem limfatic

edem limfatic
Boli şi afecţiuni

4453 vizite

16-07-2013

0 comentarii

Edemul limfatic, o „surpriză” neplăcută după operaţii

Articol publicat de Andreea Năstase

Sarcina, menopauza, hipertensiunea arterială, obezitatea sau diabetul zaharat pot produce reţinerea apei în ţesuturile organismului.
Astfel, circulaţia limfatică ce are rolul de transportator al reziduurilor este blocată, motiv pentru care apare edemul limfatic. „Edemul este umflarea vizibilă a pielii ca urmare a reţinerii apei în anumite ţesuturi ale organismului. Adesea, edemul este localizat la nivelul picioarelor, gleznelor, deşi ar putea afecta şi faţa, mâinile şi alte organe şi părţi ale corpului. Femeile însărcinate şi adulţii în vârstă sunt adesea afectaţi de această condiţie, dar cel mai adesea apare ca o complicaţie post-operatorie a cancerului, mai ales la femei. Limfa acţionează ca un filtru al ţesuturilor: distruge bacteriile şi toxinele cu ajutorul globulelor albe localizate în ganglionii limfatici. De aceea sistemul limfatic este considerat un fel de gardian al sănătăţii corpului. Când acesta este compromis, detoxifierea organismului este practic imposibilă, iar pacientul este mult mai expus infecţiilor. Pentru a dispersa edemele este nevoie atât de tratament medicamentos cu anticoagulante pentru evitarea formării cheagurilor de sânge, fie drenajul limfatic care acţionează ca un masaj energic”, explică kinetoterapeutul Livia Urzică.

Taguri articol: edem limfatic kinetoterapie livia urzica sfatul medicului

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660370 vizite | 19693 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7741 vizite | 788 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9183 vizite | 688 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429191 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000169 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660370 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.