Electroencefalograma explorează sistemul nervos central
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1343 vizite

28-07-2019

0 comentarii

Electroencefalograma explorează sistemul nervos central

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Noul electroencefalograf al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu 64 de canale, dă posibilitatea medicilor de a monitoriza pacienţii de la vârsta de zero ani, cu posibilitatea manevrelor de stimulare, cartografiere 3D a encefalului, analiza spectrală de frecvenţă şi amplitudine a undelor cerebrale.

Investigaţia vine în ajutorul medicilor neurologi, Anestezie Terapie Intensivă, Neurochirurgie, Psihiatrie și de alte specializări. În plus, unitatea sanitară a achiziţionat, recent, şi softul de video EEG şi polisomnografie, pentru realizarea studiilor privind arhitectura somnului, precum şi EEG-ul digital portabil pentru diagnosticul EEG al pacienţilor nedeplasabili din cadrul altor secţii, dar şi al pacienţilor din reanimare.

Potrivit dr. Adriana Stanca, medic neurolog, electroencefalografia este o metodă electrofiziologică de explorare a sistemului nervos central, constând în înregistrarea biocurenților câmpurilor transcranieni la nivelul tegumentelor și înregistrarea grafică a acestora în timp, sub formă de unde.

„Electroencefalograma (EEG) reprezintă recoltarea, potențarea și înregistrarea desfășurării în timp a activității electrice a scoarței cerebrale prin intermediul unor electrozi de suprafață, situați la nivelul scalpului. Electroencefalograma înregistrează manifestarea colectivă a neuronilor cortexului cerebral, a unui set de potențiale de câmp fluctuante, produse din activitatea concomitentă a unui număr mare de neuroni. Activitatea cerebrală se bazează pe conexiunile şi comunicarea dintre neuroni, ce se realizează prin transmiterea unor mici semnale electrice, denumite impulsuri electrice. Acestea creează potenţiale electrice, care sunt recepţionate de electrozi amplasaţi pe scalp, iar traseele înregistrate pe electroencefalogramă reprezintă variaţia diferenţelor de potenţial dintre perechile de electrozi. La rândul său, electroencefalografia digitală standard se realizează, de regulă, la un pacient aflat în stare de veghe, cu scalpul pregătit în prealabil (curat şi fără produse cosmetice), fiind relaxat într-un fotoliu comod sau culcat. Electrozii de argint, sub formă de discuri sunt ataşaţi de scalp cu ajutorul unei substanţe adezive sau al unei paste conductive. La o electroencefalografie standard, sunt aplicaţi 21 sau mai mulţi electrozi de suprafaţă”, a explicat medicul.

Dr. Stanca a precizat că, pe lângă înregistrarea electroencefalografiei în repaus, se mai utilizează şi câteva proceduri de activare, care amplifică activitatea electrică corticală sau care generează activităţi electrice patologice, ce nu sunt observate în mod normal în timpul repausului.

Specialistul a mai spus că electroencefalografia este utilizată în numeroase situaţii. În primul rând, este indicată în diagnosticul epilepsiei şi diferenţierea acesteia de alte stări non epileptice, dar şi în diagnosticul diferitelor encefalopatii. Investigaţia mai este recomandată ca test de stabilire a morţii cerebrale, în scopul recoltării de ţesuturi şi organe, dar şi în monitorizarea, prognosticul şi conduita terapeutică a pacienţilor comatoşi.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659884 vizite | 16760 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7589 vizite | 667 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9017 vizite | 564 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429140 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659884 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.