Endometrioza, una dintre cauzele infertilităţii la femei
Sursa de Sănătate logo
Sănătate

539 vizite

01-03-2021

0 comentarii

Endometrioza, una dintre cauzele infertilităţii la femei

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În unele cazuri, cuplurile primesc diagnosticul de infertilitate, iar cauza poate fi, câteodată, endometrioza. Din păcate, această afecţiune nu poate fi depistată în faze incipiente la ecografie, constând în migrarea ţesutului intrauterin, fapt ce împiedică instalarea sarcinii.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” afirmă că endometrioza afectează, cu precădere, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 ani. De fapt, susţin aceştia, endometrioza şi infertilitatea sunt strâns legate, pentru că reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii.

Medicii recomandă, conform protocoalelor internaţionale şi din cauza agresivităţii acestei boli asupra stării de sănătate a femeii, efectuarea de la bun început a laparoscopiei, ca metodă de diagnostic şi/sau tratament, în toate cazurile de suspiciune de endometrioză. Orice întârziere a diagnosticului şi a tratamentului poate duce la complicaţii ireversibile ale organelor pelvine ale pacientei.

„Endometrioza reprezintă o afecţiune ginecologică ce se caracterizează prin prezenţa de ţesut endometrial funcţional în afara cavităţii uterine. Cu alte cuvinte, ţesutul care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină poate fi găsit, la anumite femei, în mod anormal, şi în alte locaţii situate extrauterin. Leziunile de endometrioză pot fi localizate oriunde în cavitatea pelvină: pe ovare chistovariene, trompele uterine, pereţii laterali ai pelvisului. Alte localizări includ ligamentele uterosacrate, fundul de sac Douglas şi septul recto-vaginal. Leziunile de endometrioză pot fi, de asemenea, găsite la nivelul cicatricilor după operaţia cezariană, după laparoscopie sau laparotomie, pe vezica urinară, intestine, colon, apendice şi rect. În cazuri mai rare, endometrioza poate fi localizată în interiorul vaginului, în interiorul vezicii urinare, pe piele, în plămâni, coloana vertebrală şi creier”, au explicat medicii constănţeni.

Ei au precizat că simptomele endometriozei sunt multe, dar cel mai comun simptom este durerea pelvină. Aceasta este deseori corelată cu ciclul menstrual, dar nu obligatoriu. Pentru multe femei, durerea este atât de severă şi deranjantă, încât influenţează stilul de viaţă în mod semnificativ. Durerea poate fi resimţită înaintea, în timpul sau după menstruaţie, în timpul ovulaţiei, în intestine, în timpul menstruaţiei, în timpul micţiunii ori în timpul sau după contactul sexual. Alte simptome includ: diaree sau constipaţie (în special, în corelaţie cu menstruaţia), balonare abdominală (din nou, în corelaţie cu menstruaţia), sângerare severă sau neregulată, oboseala.

Alt simptom binecunoscut asociat endometriozei este infertilitatea. Se estimează că 30%-40 % din femeile cu endometrioză sunt subfertile.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite | 17610 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.