"Este o clauză abuzivă şi vom intenta proces Casei!"
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2579 vizite

16-02-2016

0 comentarii

"Este o clauză abuzivă şi vom intenta proces Casei!"

Articol publicat de Andreea Năstase

Din cei peste 440 de medici de familie din Constanţa, 284 au primit amenzi în valoare de 474.990,35 lei pentru că nu au respectat obligaţia care prevede introducerea în sistemul informatic a tuturor prescripţiilor medicale electronice eliberate offline,în termen de 30 de zile.

Potrivit reprezentanţilor CJAS Constanţa, controlul a fost efectuat, luna trecută, la medicii prescriptori din asistenţa medicală primară. Au fost controlaţi toţi cei peste 440 de medici de familie din judeţ.

„3.166 de reţete, în valoare de 474.990,35 lei, le-au fost imputate celor 284 medici de familie controlaţi de Casă. Sumele prevăzute în sancţiuni reprezintă 10% din valoarea de contract per capita pentru luna în care medicii nu au respectat această obligaţie contractuală. Potrivit contractelor încheiate, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile medicale electronice prescrise offline şi prescripţiile medicale cu regim special unic pe ţară pentru prescrierea substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data prescrierii. În cazul în care în derularea contractului se constată nerespectarea acestei obligaţii, se aplică sancţiuni”, a precizat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.

Medicii cer să li se facă dreptate

Prescripţia electronică offline poate fi eliberată atât în cabinetul medicului prescriptor, cât şi în cadrul vizitei la domiciliul pacientului. Spre exemplu, la o vizită la domiciliu, medicul nu îşi ia laptopul, ci listează o prescripţie electronica pretipărită pe care o completează de mână cu medicamentele prescrise. Însă, această prescripţie trebuie introdusă şi în sistemul informatic, iar termenul prevăzut pentru a face acest lucru este de 30 de zile.

Pe de altă parte, medicii spun că un sistem corect ar trebui să ţină minte o reţetă tipărită offline şi să o trimită în serverul central al CNAS.

„Nu este normal aşa ceva! În primul rând, trebuie lămurită această situaţie. Nu poate fi vorba de rea- voinţă din partea medicilor, pentru că sunt cadre medicale care nu au avut urcată în sistem câte o singură reţetă din câteva sute pe care le-a eliberat pe luna respectivă. De exemplu, un medic ce nu a urcat o reţetă de 10 lei în sistem, deci ea nu a apărut ca validată, a primit o penalizare de 400 lei. Sau un medic cu 10 reţete nevalidate a primit amendă de 2.600 lei. Acestea fiind nevalidate în decurs de un an şi jumătate, deşi ele au fost eliberate de farmacii, iar pacientul a beneficiat de tratament la timp! Nu poţi să stai, ca medic, să verifici dacă a fost urcată şi validată reţeta, dacă merge SIUI, dacă sunt disfuncţionalităţi în program, care, de altfel, în ultimele luni a dat erori foarte des. Şi acesta este un program perfectibil, deci cei responsabili ar trebui să facă ceva în acest sens.

Este o clauză abuzivă şi noi am luat deja legătura cu un avocat care ne va reprezenta în cazul în care vom decide să intentăm un proces Casei de Asigurări. Vom intenta la finalul săptămânii viitoare un memoriu către CJAS, prin care vom cere rectificarea legii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” din Constanţa.

Taguri articol: stiri medicale laura condur cnas servicii medicale cjas pacient medicii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661385 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

48275 vizite | 8910 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17543 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431295 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001460 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671638 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661385 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577659 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.