Eşti proaspătă mămică? Iată de ce e sănătos să alăptezi
Sursa de Sănătate logo
Sarcina

1742 vizite

17-12-2015

0 comentarii

Eşti proaspătă mămică? Iată de ce e sănătos să alăptezi

„Avantajele alimentaţiei naturale decurg din calităţile majore ale laptelui uman”, explică dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru. Este o modalitate extrem de benefică de a hrăni un nou-născut şi de a-i asigura echilibrul nutriţional.

Laptele matern are o compoziţie variabilă (colostru, lapte de tranziţie, lapte matur), perfect adaptată posibilităţilor de digestie şi de absorbţie ale nou-născutului şi sugarului, atât cantitativ cât şi calitativ şi este un aliment „viu” ce conţine fermenţi, anticorpi şi vitamine. Mai mult, asigură o protecţie antiinfecţioasă prin prezenţa factorilor de protecţie antialergică prin: lipsa beta-lactoglobulinei din laptele uman, cel mai comun alergen la sugar şi evitarea introducerii semisolidelor până la 4-6 luni (efect antialergic).

„Laptele uman este steril, de aceea tulburările digestive sunt mai rare decât în cazul folosirii altui tip de lapte. Alăptarea consolidează legăturile psiho-afective dintre mamă şi copil. În ceea ce priveşte aspectul matern, alimentaţia este mult mai comodă şi mai puţin obositoare pentru mamă, deoarece nu necesită echipament special, sterilizare, conservare şi timp de preparare. Alăptarea conferă mamei o protecţie faţă de cancerul de sân şi are acţiune contraceptivă (amenoreea de lactaţie). Scade incidenţa unor boli de nutriţie ca diabetul zaharat, ateroscleroza şi obezitatea la adulţii care au fost alimentaţi natural în perioada de sugari. De asemenea, din cauze încă neelucidate, moartea subită este mai puţin frecventă la sugarii alimentaţi natural.

Ca implicaţii socio-economice, alăptarea reprezintă cea mai bună profilaxie a obezităţii, tetaniei, infecţiilor şi mortalităţii copiilor. De asemenea oferă importante avantaje economice atât la nivel social, cât şi la nivel familial”, completează medicul.

Taguri articol: sarcina pentru ea alaptare la san

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659901 vizite | 16777 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7590 vizite | 668 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9017 vizite | 564 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429140 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659901 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.