Evacuarea incompletă a urinei, un real pericol pentru bărbaţi
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

12362 vizite

02-12-2016

0 comentarii

Evacuarea incompletă a urinei, un real pericol pentru bărbaţi

Tulburările de urinare la bărbaţi pot conduce în timp la dereglări ale funcţiei vezicii urinare şi ale rinichilor, pentru că, indiferent de cantitatea de urină evacuată prin uretră, rinichiul va produce, zilnic, aproximativ 1,5 litri de urină. Evacuare unei cantităţi mici de urină determină o stagnare a acesteia, la nivelul vezicii urinare, până la nivelul rinichilor.

„La unii pacienţi, în urina care nu a fost complet evacuată din vezica urinară, aşa numita urină reziduală, pot apărea infecţii cu propagare în căile urinare. Bacteriile găsesc la acest nivel un mediu de cultură şi se pot înmulţi şi răspândi foarte repede. Apar febra, durerea, iar evoluţia poate continua până la o infecţie la nivelul rinichilor. Alţi pacienţi, din cauza îngustării din ce în ce mai accentuată a uretrei, trebuie să solicite tot mai intens peretele muscular în cursul urinării, pentru a forţa vezica urinară să învingă obstacolul. Urmarea este reprezentată de o îngroşare a peretelui vezicii urinare şi a musculaturii vezicale. Prin efortul muscular intens al vezicii, care trebuie să menţină fluxul de urină în ciuda tulburărilor, fibrele musculare de la acest nivel se pot îngroşa, formând «vezica de luptă»”, explică dr. Viorel Tode, medic specialist urolog.

În cazul „vezicii de luptă”, din ce în ce mai accentuată în evoluţie, poate apărea imposibilitatea de golire a acesteia. Urina reziduală poate creşte cantitativ, riscul de infecţii bacteriene fiind foarte mare. În ciuda nevoii intense de urinare, în stadiile ulterioare ale dezvoltării bolii este posibil ca vezica să nu se mai poată goli absolut deloc. În acest caz, a fost atins stadiul de „blocare” a urinei (sau retenţia completă de urină). Medicul vă poate ajuta prin montarea unei sonde sau a unui cateter prin care să se poată evacua urina. Nu evitaţi să cereţi sfatul unui specialist.

Taguri articol: sfatul medicului durere medic viorel tode bacterii tulburări dereglări infecţii urina urinare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46152 vizite | 8550 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.