Evitaţi beţişoarele de urechi! Spălați-vă doar cu apă și săpun!
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Glamour

Sursa foto Glamour
Sfatul medicului

711 vizite

02-09-2020

0 comentarii

Evitaţi beţişoarele de urechi! Spălați-vă doar cu apă și săpun!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, afecţiunile din sfera ORL apar din vina noastră, pentru că nu ţinem cont de măsurile minime de igienă recomandate de către medici. Infecţiile la nivelul urechilor sunt printre cele mai răspândite, poate şi datorită faptului că multă lume se bazează doar pe beţişoarele de urechi care, spun specialiştii, mai mult agravează situaţia decât să o îmbunătăţească.

Spre exemplu, dr. Florentina Jianu subliniază faptul că, deseori, canalul auditiv poate deveni vulnerabil în faţa beţişoarelor de urechi folosite pentru a curăţa cerumenul, secreţie indispensabilă pentru sănătatea urechii.

„Chiar dacă aceasta este inestetică şi de multe ori vă dă o senzaţie neplăcută în ureche, fără ea, particulele de praf s-ar depune direct pe timpan şi aţi începe să aveţi probleme. Mai mult decât atât, igiena precară face ca cerumenul să se întărească tot mai tare, formând dopul de ceară care duce la slăbirea auzului, motiv pentru care este recomandat să vă curăţaţi urechile zilnic”, a precizat specialistul.

Înainte de toate, însă, trebuie să ţineţi cont de faptul că, deşi sunt concepute pentru a curăţa mizeria din ureche, beţişoarele din comerţ pot să facă mai mult rău decât bine. De ce? Pentru că ele sunt făcute pentru a curăţa pavilionul urechii şi pliurile sale, nu canalul auditiv.

Așa că, pe lângă faptul că vă puteți răni timpanul, când apăsați prea tare pentru a scoate ceara, există riscul ca aceasta să fie împinsă înăuntru, împreună cu murdăria şi praful acumulat. În același timp, există riscul ca bumbacul din vârful beţişoarelor să rămână în ureche.

În concluzie, cea mai sigură metodă de curățare a urechilor este spălarea acestora cu apă, săpun și ștergerea zonei respective cu un prosop de bumbac.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67806 vizite | 11709 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17781 vizite | 1803 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431843 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001778 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578160 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.