Exerciții pentru recuperarea persoanelor imobilizate la pat
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

156 vizite

09-11-2022

0 comentarii

Exerciții pentru recuperarea persoanelor imobilizate la pat

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aveți o rudă sau un prieten paralizat la pat? Nu disperați! În multe situații, aceasta nu reprezintă neapărat o afecţiune permanentă, motiv pentru care este recomandat să faceți o serie de exerciţii de activare pentru persoanele imobilizate, care au rolul de a le revitaliza muşchii şi îi împiedică să se atrofieze. Aceşti pacienţi au nevoi multiple: spirituale, mintale şi fizice, asta în condițiile în care este posibil ca ei să fi suferit răni grave sau intervenţii chirurgicale majore. În primul rând, susțin medicii, activitatea fizică şi igiena adecvată devin cei mai buni aliaţi pentru a se recupera cu succes.

Apoi, sunt necesare exercițiile de activare, care urmăresc stimularea zonelor cu probleme, pentru ca acestea să devină mai puternice şi să nu sufere consecinţele imobilizării. De exemplu, dacă pacienţii rămân imobili pentru o perioadă lungă de timp, pot suferi complicaţii, cum ar fi cheagurile de sânge, slăbiciunea şi oboseala, rigiditatea articulară şi chiar depresia.

De aceea, este important ca persoanele imobilizate la pat să efectueze exerciţii de activare. În ciuda faptului că sunt simple, ele ajută la prevenirea daunelor, cum ar fi escarele sau ulcerele de presiune, care tind să apară pe călcâie, coccis, şolduri şi glezne. Pe scurt, îndoiți gleznele din poziţia orizontală sau din şezut. Apoi, răsuciți degetele de la picioare. Exerciţiul constă în flexarea fiecărui deget de la picioare. Dacă persoana ţintuită la pat nu aude, puteţi face acest lucru pentru ea. Pacientul trebuie să fie întins sau aşezat, cu picioarele întinse. Începeți prin a ridica uşor piciorul şi a face o rotaţie a fiecăreia dintre glezne de la dreapta la stânga, desenând un cerc, în sensul acelor de ceasornic. Apoi, repetați mişcarea în sens invers, de aproximativ patru ori, după care ridicați umerii la acelaşi nivel cu urechile, timp de câteva secunde.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660366 vizite | 19417 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7723 vizite | 770 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9163 vizite | 669 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429180 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000168 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660366 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.