Exerciţiile fizice din timpul sarcinii previn varicele, hemoroizii, edemele şi vergeturile
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2070 vizite

20-06-2017

0 comentarii

Exerciţiile fizice din timpul sarcinii previn varicele, hemoroizii, edemele şi vergeturile

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Viitoarea mamă suferă, pe perioada sarcinii, mai multe transformări care afectează buna funcţionare a muşchilor şi articulaţiilor. Pe măsură ce sarcina evoluează şi burta creşte, greutatea acesteia este resimţită la nivelul bazinului şi coloanei vertebrale. Potrivit specialiştilor, musculatura, tendoanele şi ligamentele din aceste zone se pot tensiona producând dureri şi disconfort.

„Exerciţiile fizice din timpul sarcinii au tocmai rolul de a preveni apariţia acestor probleme şi, mai mult, exerciţiile fizice din timpul sarcinii previn apariţia varicelor, hemoroizilor, a edemelor şi chiar apariţia vergeturilor, îmbunătăţesc circulaţia sanguină, combat instalarea constipaţiei şi asigură un somn mai odihnitor. Totodată, ele împiedică gravida să se îngraşe exagerat şi fac recuperarea postnatală mai rapidă. Gravida este pregătită să se implice mai activ în actul naşterii, pentru că învaţă să-şi controleze respiraţia în timpul efortului şi învaţă să-şi contracte eficient musculatura implicată în actul naşterii”, explică specialiştii fizio-kineto-terapeuţi de la Centrul medical Fiziozone.

Aceste exerciţii fizice se fac numai sub supravegherea unui fizio-kineto-terapeut specializat, care monitorizează permanent starea gravidei şi adaptează programul de exerciţii la perioada de sarcină şi la condiţia fizică a gravidei respective.

„Exerciţiile se fac pe saltea, cu o îmbrăcăminte lejeră, în săli de kineto-terapie aerisite, au o durată cuprinsă între 30 minute şi o oră, în funcţie de capacitatea de efort a fiecărei gravide. Pacienta învaţă astfel, în primul rând, să se relaxeze, apoi să-şi coordoneze respiraţia cu anumite mişcări (şi în travaliu cu contracţiile uterine), apoi învaţă să-şi contracte şi să-şi întărească musculatura pelvi-perineală, abdominală. Programele de exerciţii sunt strict individualizate pentru fiecare gravidă. Desigur, există şi contraindicaţii medicale pentru aceste exerciţii (de exemplu, atunci când există placentă praevia, risc de avort sau sângerare, eclampsie etc.) şi de aceea este necesară cooperarea şi cu medicul ginecolog”, atenţionează terapeuţii.

Unele programe de exerciţii fizice pentru gravide sunt mai cunoscute publicului larg, aşa cum sunt Pilates şi Lamaze.

Taguri articol: sarcina sfatul medicului gravide hemoroizi recuperare varice gravidă avort ginecolog exerciţii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566558 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428088 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566558 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.