Expunerea prelungită la soare, efecte devastatoare pe termen lung
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1531 vizite

27-06-2017

0 comentarii

Expunerea prelungită la soare, efecte devastatoare pe termen lung

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Sezonul cald ne aduce mai aproape de realitatea crudă din spatele bronzului încă apreciat: numărul cazurilor de afecţiuni maligne cutanate este în creştere. Unul din trei cancere depistate de medicii specialişti este la nivelul pielii, iar expunerea excesivă la soare, fără protecţie, rămâne cauza principală a maladiei.

Potrivit medicilor dermatologi, dacă ne expunem la soare puţin, ocazional, nu este nicio problemă, însă arsurile nu sunt doar extrem de neplăcute, ci şi foarte periculoase. Aşadar, aceştia recomandă tuturor celor care iubesc soarele să fie extrem de atenţi, să folosească produse bune cu factor ridicat de protecţie solară.

De asemenea, medicii îi sfătuiesc pe toţi cei care se expun excesiv la soare să îşi monitorizeze pielea, măcar din când în când, mai ales dacă aceştia observă o aluniţă nouă sau o excrescenţă, care nu se vindecă sau sângerează, să nu ezite meargă la medic.

„Milioane de persoane primesc anual, la nivel mondial, diagnosticul de cancer cutanat. Boala se poate vindeca, dacă este depistată la timp, prin biopsie şi dacă este tratată prin metode performante”, a declarat dr. Mihaela Leventer, dermatolog.

În România, cancerele cutanate sunt depistate mai ales la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, care nu s-au protejat în tinereţe împotriva ultravioletelor. Cele mai expuse sunt cele cu pielea deschisă, fenotip 2, care au stat mult în aer liber, care au lucrat în soare şi care nu s-au protejat niciodată. Contează şi moştenirea genetică, însă prejudecăţile şi amânarea vizitei la medic fac cele mai multe victime.

Taguri articol: sfatul medicului cancer ultraviolete mihaela leventer piele dermatolog arsuri soare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259218 vizite | 105349 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235547 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420014 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401250 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981627 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659203 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504763 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.