Extracţiile, inevitabile atunci când dinţii sunt distruşi de carii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

648 vizite

24-07-2019

0 comentarii

Extracţiile, inevitabile atunci când dinţii sunt distruşi de carii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Deşi, de multe ori, sunt conştienţi că au probleme cu dantura şi că ar trebui să îşi scoată dinţii sau măselele bolnave, oamenii se încăpăţânează să nu treacă pe la medic sau se duc destul de târziu. Uneori, ei spun că nu merg la stomatolog de frică sau că au impresia că dintele mai poate fi salvat etc.

Potrivit dr. Cristian Claudiu Răspopa, păstrarea nejustificată pe arcadă a unor dinţi compromişi sau a unor resturi radiculare nerecuperabile provoacă întreţinerea unor procese infecţioase la nivelul oaselor maxilare, cu diverse consecinţe pentru pacient. În primul rând, trebuie amintite focarele infecţioase întreţinute de dinţii compromişi, ce pot provoca inflamaţii, dureri, abcese sau chiar pierderea volumului osului alveolar.

Apoi, când discutăm despre zona laterală a maxilarului superior, aceste procese infecţioase pot determina inflamaţia sinusurilor maxilare, care se manifestă prin durere la nivelul feţei, rinoree, congestie nazală, halenă şi oboseală.

„În cazuri rare, se poate ajunge la migrarea bacteriilor în circuitul sanguin, putând provoca infecţia pereţilor interni ai inimii sau a vaselor de sânge, existând chiar şi riscul de deces”, a explicat medicul.

El a precizat că extracţiile sunt necesare atunci când dinţii sunt distruşi de carii şi nu mai pot fi trataţi ori când sunt fracturaţi la nivelul rădăcinilor. Aceeaşi procedură trebuie aplicată în cazul dinţilor care au parodontoză acută şi mobilitate mare, a dinţilor de lapte care întârzie apariţia celor definitivi sau a molarilor de minte etc.

Dr. Răspopa spune că pacienţii trebuie să ştie că orice extracţie se efectuează sub efectul anesteziei, iar în unele cazuri, este nevoie şi de un tratament cu antibiotice. Ca urmare, informaţi medicul în legătură cu orice afecţiune sau dacă luaţi tratamente medicamentoase, chiar dacă aparent ele nu au legătură cu problema pentru care vă prezentaţi în cabinetele stomatologice.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659064 vizite | 16061 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7566 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8971 vizite | 540 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429114 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659064 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.