Faceţi mişcare! Activitatea fizică scade riscul de apnee în somn
Sursa de Sănătate logo
Stil de viață

32 vizite

27-03-2024

0 comentarii

Faceţi mişcare! Activitatea fizică scade riscul de apnee în somn

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Apneea obstructivă în somn este o tulburare care afectează foarte mulți adulți, afecțiunea fiind asociată cu un risc crescut de anumite boli cronice, dar riscul poate fi scăzut prin anumite măsuri, cum ar fi exercițiile fizice, sunt de părere specialiștii.

Apneea obstructivă în somn implică blocarea repetată, intermitentă a căilor respiratorii superioare în timpul somnului. Acest blocaj reduce sau oprește fluxul de aer către plămâni și poate crește riscul unor afecțiuni grave, inclusiv cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Un studiu american concluzionează că a face mai multe exerciții fizice și a petrece mai puțin timp în fața televizorului se corelează cu un risc mai mic de a dezvolta apnee obstructivă în somn. Potrivit dr. Claudia Marin,apneea obstructivă în somn apare atunci când mușchii gâtului se relaxează temporar în timpul somnului, provocând blocarea parțială sau completă a căilor respiratorii. Sforăitul este un indicator comun al acestei tulburări. Somnul întrerupt și oxigenarea inadecvată pe timpul nopții pot duce la somnolență în timpul zilei, dureri de cap, schimbări de dispoziție și tensiune arterială crescută, printre alte efecte adverse.

O altă cercetare a arătat că nivelurile scăzute de activitate fizică în timpul zilei sau comportamentul sedentar crescut pot fi legate de o risc mai mare de apnee obstructivă în somn. Mediatorii acestor efecte adverse pot include excesul de grăsime corporală, inflamația cronică, rezistența la insulină și retenția de lichide.

„În rândul populaţiei, apneea în somn este des subdiagnosticată. Pentru analiza lor, investigatorii au examinat timpul pe care participanții l-au petrecut așezați la locul de muncă, iar activitatea fizică a inclus tot timpul pe care și l-au petrecut în mișcare, inclusiv mersul pe jos, alergatul, înotul, ridicarea greutăților și orice alte exerciții fizice. În general, medicii au constatat că persoanele care erau mai puțin active erau mai susceptibile să raporteze că se confruntă cu apnee în somn. De exemplu, participanții cu locuri de muncă la care stăteau mai mult pe scaun au avut un risc cu 49% mai mare de apnee în somn decât cei cu ocupațiile cel mai puțin sedentare. De asemenea, participanții care se uitau la televizor mai mult de patru ore în fiecare zi au avut un risc cu 78% mai mare de apnee în somn decât participanții cu stilul de viață cel mai puțin sedentar”, a precizat medicul.

Tocmai de aceea, menținerea unui stil de viață activ, prin exerciții fizice sau alte forme de mișcare, precum și evitarea unui comportament sedentar excesiv sunt asociate cu un risc mai mic de a dezvolta apnee în somn. Acest lucru, la rândul său, poate fi legat de un risc redus de a dezvolta diferite afecțiuni potențial grave, inclusiv boli cardiovasculare și obezitate.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660325 vizite | 17760 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7631 vizite | 699 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9074 vizite | 600 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660325 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.