Factorii care declanşează tensiunea arterială fluctuantă
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

25 vizite

19-02-2024

0 comentarii

Factorii care declanşează tensiunea arterială fluctuantă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Existența unor variații ale tensiunii arteriale este normală de-a lungul zilei, sunt de părere specialiştii. Somnul, stresul, consumul de alcool sau cafeină, activitățile fizice își pot spune cuvântul asupra tensiunii arteriale. Ca urmare, înainte de a lua măsuri, este foarte important să vă asiguraţi că tensiunea arterială fluctuează.

Pentru a afla dacă tensiunea este diferită de la o oră la alta, o puteţi măsura cu ajutorul unui tensiometru. Pentru mai multă exactitate, doctorii recomandă purtarea unui aparat timp de una-două zile. În acest timp, dispozitivul ia tensiunea la fiecare 15-20 de minute pe timpul zilei și la 30-60 minute de-a lungul nopții. Potrivit dr. Silvia Dumitrache, tensiunea arterială fluctuantă poate fi cauzată de una dintre următoarele cauze: stresul/anxietatea, care pot crește nivelul tensiunii arteriale. În timp, stresul poate afecta sistemul cardiovascular provocând probleme. De asemenea, sindromul „halatului alb” apare atunci când tensiunea arterială crește în momentul în care o persoană merge la control. De exemplu, acasă tensiunea poate fi normală, însă la doctor ea crește. Acest lucru nu înseamnă că suferiţi de hipertensiune neapărat, însă persoanele cu acest sindrom au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune. „Alteori, unele medicamente, cum ar fi diureticele și medicamentele pentru hipertensivi scad tensiunea arterială, în timp ce medicamentele pentru alergii sau pentru gripă pot crește tensiunea arterială. Totodată, activitatea - exercițiile fizice, vorbitul, râsul sau sexul pot cauza fluctuații ale tensiunii arteriale. Unele alimente sau băuturi duc şi ele la creșterea tensiunii arteriale - mâncarea fermentată, murăturile, conservele. Alcoolul și cafeina pot crește, de asemenea, tensiunea arterială, la fel ca şi unele afecțiuni ale glandelor suprarenale”, a precizat medicul.

De asemenea, pe lista factorilor de risc pentru tensiunea fluctuantă se află: expunerea prelungită la stres, luarea unor doze prea mici de medicamente pentru hipertensiune, lucratul în schimburi de noapte, sarcina, diabetul, deshidratarea, existența unor probleme de inimă. Acestora li se adaugă apneea în somn, afecțiunile rinichilor, afecțiunile sistemului nervos. Există cazuri când nu există simptome, însă atunci când apar acestea pot include: dureri de cap, palpitații, ţiuit în urechi, înroșirea feței. Pe termen lung, fluctuațiile tensiunii arteriale pot afecta inima, rinichii, vasele de sânge sau ochii. Fluctuațiile tensiunii arteriale sunt periculoase mai ales pentru persoanele cu un risc de afecțiuni cardiovasculare sau cei care au sau au avut angină sau anevrism cerebral. De asemenea, studiile arată că fluctuațiile mari ale tensiunii arteriale alături de un indice de masă corporal mare, un nivel crescut al colesterolului și diabetul cresc riscul de atac de cord și atac vascular cerebral.

Taguri articol: sfatul medicului tensiune arteriala stres alergii deshidratare hipertensiune

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659197 vizite | 16173 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7566 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8982 vizite | 544 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659197 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.