FEBRA - este sau nu motiv de îngrijorare?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2896 vizite

04-05-2016

0 comentarii

FEBRA - este sau nu motiv de îngrijorare?

Mulţi părinţi sunt preocupati si speriati cind copilul lor face febra. Vreau, pe aceasta cale, sa ii linistesc: febra NU este o boala, NU este ceva ingrijorator, NU trebuie sa ne sperie. Febra este, in realitate, un mecanism prin care organismul se apara de o invazie microbiana. Ea este un semnal ca in organismul nostru se desfasoara un conflict imunitar. De aceea este evident ca, inlaturind semnalul, nu rezolvam conflictul. Ci doar il ascundem.

Mai mult, febra are si un rol activ :ea este rezultatul mobilizarii celulelor sistemului imunitar care, pe linga anticorpi si alte substante toxice pentru microbi, secreta si o substanta, pyrexina, care ajunsa pe cale sanguina la nivelul creierului, stimuleaza centrul hipotalamic al termoreglarii si astfel temperatura corpului creste. Procesul nu este unul intimplator: la o temperatura crescuta, exista microorganisme care nu rezista si mor. De asemenea, anumite reactii imunitare sunt grabite in prezenta febrei – mobilitatea leucocitelor creste, este stimulata fagocitoza, efectele endotoxinelor eliberate din bacterii scad iar proliferarea leucocitelor T (care secreta anticorpi) este stimulata.

Studii efectuate pe om si animale sugereaza ca organismele la care febra nu este impiedicata sa se manifeste isi revin mai repede din infectii acute sau alte imbolnaviri cu potential critic. Un studiu finlandez arata ca mortalitatea in infectiile bacteriene a fost mai mica in prezenta febrei.

Ca urmare, un copil care obisnuieste sa faca “febra mare” (adica de la 38,5 grade in sus) nu este un copil pentru care sa ne ingrijoram ci din contra, un copil care dovedeste a avea un sistem imunitar competent, viguros, deci puternic. Din contra, copiii care nu reusesc sa ridice temperatura mai mult de 38 grade in infectiile acute dovedesc o imunitate slaba si risca sa dezvolte boli cronice serioase.

Multi parinti care vin cu copiii la cabinet, cu precadere copii prescolari intrati de curind in colectivitate, doresc sa le intareasca sistemul imunitar. Ceea ce se deduce din explicatiile de mai sus este ca, odata cu aceasta, ei se pot astepta ca, urmare a administrarii unui remediu (homeopat), copilul lor sa faca o stare febrila. Cind acesta este cazul, febra apare in primele zile de la inceputul tratamentului, de obicei nu depaseste 38,5 – 39 grade si nu dureaza mai mult de o zi-doua. Acesta este, deci, un semn ca remediul incepe sa stimuleze sistemul imunitar ( sau, cum spunem noi, homeopatii, forta vitala), ridicindu-l pe un nivel de sanatate superior.

Dr. homeopat Irina Firuti

Taguri articol: sfatul medicului homeopatie febra raceala si gripa bebe e bolnav pediatrie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657442 vizite | 14784 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7506 vizite | 606 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8911 vizite | 505 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429083 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671434 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657442 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.