Febra la copil: sfaturi utile pentru mămici şi tătici
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

1989 vizite

11-07-2016

0 comentarii

Febra la copil: sfaturi utile pentru mămici şi tătici

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Febra este cel mai frecvent motiv de prezentare cu copilul la medic şi, în ciuda faptului că măsurarea temperaturii copilului este un proces simplu, varietatea dispozitivelor actuale de măsurare a febrei face ca alegerea să fie mai dificilă ca oricând.

Temperatura normală a corpului uman este 36,1-37,8 grade Celsius, măsurată intrarectal. Întâi de toate, este general acceptat că febra la copilînseamnă 38 de grade Celsius sau mai mult, potrivit specialiştilor, măsurată intrarectal. Temperatura corpului variază cu vârsta, momentul zilei (este mai mare seara), activitatea fizică, alimentaţia, îmbrăcămintea şi mediul ambiant. Supraîncălzirea copilului se diferenţiază de febră, prin compararea temperaturii abdomenului cu cea a mâinilor. Dacă abdomenul este cald, iar mâinile sunt şi ele calde, atunci este vorba de supraîncălzire, însă, dacă abdomenul este cald, iar mâinile sunt reci, copilul are febră.

Măsurarea temperaturii se face în mai multe feluri: intrarectal (la nou-născut şi sugar), axilar (la copilul mic şi copilul mare), oral (doar la copilul mai mare de 5-6 ani) şi timpanic (după vârsta de 3 luni).

„Se recomandă evitarea măsurării temperaturii cu dispozitivele cutanate - de tip plasture - a căror acurateţe scăzută în măsurarea temperaturii nu a permis includerea în utilizarea de rutină. Dispozitivele folosite pot fi: termometrul digital, termometrul cu mercur - scos de pe piaţă, din cauza riscului de intoxicaţie cu mercur, termometrul digital cu infraroşu cutanat, termometrul digital cu infraroşu timpanic, după vârsta de 3 luni”, potrivit dr. Ionela Popescu, medic pediatru.

Când este necesar consultul medical

Potrivit specialistului, pentru orice febră la nou-născut sau sugar mai mic de 3 luni (temperatură măsurată intrarectal de 38 grade Celsius), se impune consultul medicului.
„Părinţii trebuie să se prezinte la medic când apare febra la sugarii mai mari de 3 luni, copilul mic şi copilul mare care au şi alte manifestări, ce susţin faptul că sunt bolnavi: iritabilitatea, agitaţia sau din contră letargia (zace în pat), mănâncă mai prost decât de obicei, au o respiraţie mai greoaie, erupţie cutanată, vărsături sau diaree”, adaugă specialistul.

Ce trebuie să facă părinţii când apare febra

Specialiştii insistă asupra faptului că pentru nou-născutul şi sugarul sub 3 luni este obligatoriu consultul la medicul pediatru sau de familie.

Pe sugarul mai mare de 3 luni, la care temperatura este mai mare de 38,5 grade Celsius, părinţii trebuie să îl dezbrace pentru câteva minute, să îi administreze un antitermic, în doze conforme cu prospectul medicamentului şi apoi să se adreseze unui pediatru. Când febra depăşeşte 39 de grade Celsius sunt necesare şi măsuri fizice de scădere a febrei (duş cu apă călduţă sau împachetarea într-un prosop umezit cu apă călduţă). Potrivit specialiştilor, este preferabil să se încerce scăderea febrei cu câteva unităţi, înainte de a pleca de acasă către unitatea medicală cea mai apropiată, pentru a preîntâmpina eventualele complicaţii ce pot surveni la copilul febril.

„Cauzele febrei la copil trebuie să fie stabilite împreună cu medicul pediatru care tratează copilul, pe baza istoricului bolii, a datelor epidemiologice, a examenului amănunţit efectuat copilului febril. În final, doresc să aduc nişte sfaturi ca de la părinte la părinte, decât ca de la medic la părinte: odată venit pe lume copilul, asiguraţi-vă că aveţi în casă un termometru funcţional, pe care ştiţi să-l folosiţi corect, că ştiţi cum să interveniţi în sprijinul copilului dumneavoastră febril şi, cel mai important, nu vă pierdeţi cu firea, pentru că primul şi cel mai rapid ajutor sunteţi dumneavoastră, părintele!”, sfătuieşte medicul specialist.

Taguri articol: bebe pediatrie boli şi afecţiuni bebe e bolnav febra

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659737 vizite | 16640 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7580 vizite | 658 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9011 vizite | 561 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429137 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659737 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.