Femeile au un risc de zece ori mai mare decât bărbaţii să facă fibromialgie
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

80 vizite

25-05-2023

0 comentarii

Femeile au un risc de zece ori mai mare decât bărbaţii să facă fibromialgie

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Fibromialgia se caracterizează prin durere difuză şi sensibilitate a muşchilor şi a ţesutului moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate şi tulburări de somn, slăbiciune şi o varietate de alte simptome.

Aceste probleme pot fi supărătoare şi pot întrerupe activitatea zilnică a persoanei afectate. Din fericire, acest sindrom nu afectează permanent muşchii, articulaţiile sau organele interne. Simptomele pe care le manifestă bolnavii sunt următoarele: oboseală, probleme cu somnul, depresie sau anxietate, migrene, tulburări de memorie şi de concentrare, senzaţie de anestezie sau furnicături în mâini şi în alte segmente ale corpului etc. De obicei, femeile între 25 şi 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta afecţiunea. Medicii sunt de părere că femeile au un risc de zece ori mai mare decât bărbaţii. Unii cercetătorii consideră că şi genetica joacă un rol important, însă nu au fost identificare gene specifice.

Din cauză că fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variată este dificilă cunoaşterea unei cauze specifice. Una dintre ipoteze ar fi aceea că boala este asociată cu celule nervoase foarte sensibile din măduva spinală şi creier. Totodată, sensibilitatea exagerată poate fi rezultatul modificărilor chimice din creier sau măduva spinală care controlează durerea. Ca rezultat al acestor modificări, persoana simte durerea mai repede şi prezintă durere difuză musculară. În acelaşi timp, fibromialgia este cauzată de dezechilibrul hormonal al cortizolului şi al hormonului creşterii (hormonul somatotrop). De precizat că dezechilibrele hormonale duc la oboseală, modificări de dispoziţie, tulburări de memorie şi toleranţă scăzută pentru durere şi alte simptome.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

494814 vizite | 112844 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

258218 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441519 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420632 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

994123 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667991 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575123 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

508089 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.