Fertilizarea in vitro, o procedură plină de etape importante
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

147 vizite

26-07-2023

0 comentarii

Fertilizarea in vitro, o procedură plină de etape importante

Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA

Cea mai avansată metodă utilizată la momentul actual pentru reproducerea umană asistată medical o reprezintă fertilizarea in vitro (FIV). La aceasta poate apela orice cuplu care nu reușește să obțină o sarcină pe cale naturală.

Intervenția FIV este recomandată în situația în care sarcina nu apare în termen de 12 luni sau de 6 luni, dacă viitoarea mamă are peste 35 de ani, iar alte tratamente nu au avut efectul dorit. Fertilizarea in vitro presupune recoltarea şi fertilizarea ovulelor în laborator şi implantarea embrionilor astfel obţinuţi direct în uterul pacientei. Un ciclu de fertilizare in vitro constă în parcurgerea mai multor etape FIV, pe care medicul le detaliază încă de la începutul procedurii.

Indicaţia pentru fertilizarea in vitro este stabilită de un medic specializat în reproducere umană asistată medical, după ce ambii parteneri efectuează mai multe analize pentru FIV. Analizele cuprind teste de laborator specifice şi investigaţii imagistice. În urma analizelor, medicul poate recomanda cea mai potrivită soluţie pentru obţinerea sarcinii. Există trei soluții posibile, stimulare ovariană, inseminare artificială sau fertilizare in vitro.

Analizele necesare pentru a stabili cauza infertilităţii vor fi indicate de medicul specialist. Într-o primă fază, se efectuează investigaţii uzuale. Este vorba de analize hematologice şi de biochimie, teste prin care se verifică coagularea sângelui şi eventuale boli cu transmitere sexuală. În plus, înaintea începerii unei proceduri de fertilizare in vitro se vor face dozări hormonale, examinări bacteriologice, imunologice şi serologice.

Ulterior, specialistul trebuie să îi recomande fiecărui partener în parte un alt set de investigaţii. Iar pentru a vedea dacă există probleme de fertilitate masculină, partenerul trebuie să efectueze un examen clinic realizat de un medic urolog sau androlog. Este un examen ecografic. După caz, medicul mai poate recomanda şi realizarea unor teste genetice sau investigaţii hormonale suplimentare.

În cazul partenerei, pe lângă analizele standard, medicul va recomanda o examinare a ovarelor, a hipofizei şi a trompelor uterine. Pentru fixarea embrionului în cavitatea uterină, este necesară o bună calitate a endometrului. Din acest motiv, medicul poate indica şi o evaluare imagistică detaliată, prin histeroscopie, mai ales dacă există indicii care pot sugera o anomalie sau o leziune la nivelul uterului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49617 vizite | 9114 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17550 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001489 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577683 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.