Ficatul se regenerează în orice situaţie?
Sursa de Sănătate logo

Woman belly pain © Lucenet Patrice/Oredia

Woman belly pain  © Lucenet Patrice/Oredia
Ştiri medicale

1190 vizite

14-05-2012

0 comentarii

Ficatul se regenerează în orice situaţie?

Articol publicat de Dr. Iuliana BOTEZATU
„Este adevărat că un ficat bolnav se rege-nerează şi că hepatita A se face doar din cauza lipsei de igienă? Cum îţi dai seama că ficatul nu e în regulă?” (Loredana Miciu). * * * Într-adevăr, ficatul se încadrează în cate-goria celor mai rezistente organe ale corpului. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, ficatul se poate regenera, funcţionând chiar şi în situaţiile în care, din cauza suferinţei sau a unei intervenţii chirurgicale, i-a fost afectat şi peste jumătate din ţesut. Asta nu înseamnă însă că ficatul este indestructibil. Pentru evitarea problemelor, este nevoie să fim extrem de atenţi la ce mâncăm şi, mai ales, ce bem. Este clar, cea mai întâlnită boală a ficatului este hepatita, o inflamaţie care poate să apară din cauza excesului de medicamente pe o perioadă mai lungă de timp, a drogurilor sau a infecţiilor de natură virală. Cei mai mulţi oameni se îmbolnăvesc însă de hepatită din cauza virusurilor. Referitor strict la hepatita A, aţi spus bine, aceasta mai poartă denumirea şi de „boala mâinilor murdare”, din cauză că e provocată de virusurile prezente în alimentele păstrate neigienic sau alterate. De aceea, pentru a reduce riscul infestării cu virusul hepatitei A, este nevoie de respectarea cel puţin a normelor elementare de igienă. Semnalele pe care le transmite un ficat bolnav sunt durerile din partea dreaptă imediat sub coaste, balonarea şi oboseala inexplicabilă. Este bine ca la astfel de simptome să cerem deîndată părerea medicului.
Taguri articol: stiri medicale ficat bolnav

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

261557 vizite | 105448 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

237279 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420350 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401829 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981946 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659301 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567554 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504792 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.