Fiţi atente! Chistul ovarian poate varia în dimensiune
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

470 vizite

26-11-2020

0 comentarii

Fiţi atente! Chistul ovarian poate varia în dimensiune

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Multe femei sunt diagnosticate cu chist ovarian, adică o formaţiune asemănătoare unei pungi cu conţinut lichid, situată în interiorul sau pe suprafaţa ovarelor. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, chisturile ovariene funcţionale apar datorită ovulaţiei. De ce? Pentru că orice folicul ovarian mai mare de doi centimetri poate fi numit chist ovarian. Desigur, ele pot varia foarte mult în dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) şi în etiologie.

„Partea bună este că cele mai multe chisturi ovariene sunt de natură benignă (necanceroase). Totuşi, unele dintre ele pot cauza probleme precum eclatarea (ruptura), torsiunea, sângerări şi dureri pelvine. În unele cazuri, este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea lor. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente şi pot fi întâlnite la femeile de toate vârstele. Majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat în perioada de reproducere. Deşi sunt mai puţin frecvente la femeile aflate în menopauză, acestea pot reprezenta o problemă de sănătate mai importantă”, a explicat medicul.

Cele mai frecvente tipuri sunt chistul funcţional (sau simplu), chistul endometriozic, chistul dermoid. Specialistul a precizat că toate aceste chisturi ovariene sunt de cele mai multe ori asimptomatice şi sunt descoperite accidental la un control ginecologic de rutină sau la o ecografie pelvină.

Uneori, pot exista anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, disconfort abdominal, dureri în timpul contactului sexual. În plus, unele chisturi ovariene pot da complicaţii cum ar fi: torsiunea de ovar şi ruptura de chist ovarian, care se manifestă, în special, prin dureri abdominale intense brusc apărute.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660363 vizite | 19294 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7721 vizite | 768 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9159 vizite | 665 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429177 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000168 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671441 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660363 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577342 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.