Fiți mai responsabili! Kilogramele în plus pot duce la boli grave
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

437 vizite

09-05-2022

0 comentarii

Fiți mai responsabili! Kilogramele în plus pot duce la boli grave

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În general, kilogramele în plus nu duc la nimic bun. Astfel, pe lângă faptul că acestea reprezintă unul dintre declanșatorii sindromului metabolic, excesul de greutate poate duce și la boli grave, așa că trebuie să fiți foarte atenți ce mâncați și mai ales să faceţi mișcare constant. De fapt, sindromul metabolic este denumirea dată setului de patologii (hipertensiune arterială, modificări ale glucozei și trigliceridelor și obezitate) care include rezistența la insulină. Rezistența la insulină înseamnă că glucoza ingerată nu poate fi folosită corespunzător de țesuturi și transformată în energie. Ca urmare, pancreasul produce exces de insulină ce ajunge în sânge.


Ulterior, excesul de insulină determină creșterea nivelului de trigliceride, scade colesterolul bun (HDL), crește colesterolul rău (LDL) și îngreunează eliminarea grăsimilor ingerate. Din păcate, întregul proces declanșează riscul de diabet, în special de tip 2 și boli cardiovasculare, fiind una dintre principalele cauze de deces din lume.


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul metabolic afectează 19,3% din populația lumii (42% femei și 64% bărbați). Această afecțiune este determinată de factori genetici și asociată direct cu obezitatea. Desigur, și alți factori pot contribui la apariția acesteia, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, vârsta și modificările hormonale. Unele consecințe pe care le poate produce sindromul metabolic sunt: riscul crescut de coagulare a sângelui, prezența albuminei în urină, niveluri crescute de substanțe proinflamatorii în sânge. Totodată, dacă aveți trei dintre aceste valori sau mai multe, ați putea suferi de acest sindrom: hipertensiune arterială, grăsime abdominală, colesterol bun sau HDL, trigliceride, glicemie mare.

Taguri articol: sfatul medicului dietă kilograme grăsime

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

653171 vizite | 11244 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7323 vizite | 469 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8712 vizite | 380 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428967 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000123 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671429 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

653171 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.