Fluctuațiile hormonale pot duce la îngrăşarea excesivă a părului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

19 vizite

07-03-2024

0 comentarii

Fluctuațiile hormonale pot duce la îngrăşarea excesivă a părului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cu toate că produsele destinate părului cu aspect uscat, fragil, sunt tot mai frecvent întâlnite și promovate în reclame, problema părului gras nu este una de neglijat și tot mai multe persoane se confruntă cu îngrășarea excesivă a părului. Glandele sebacee atașate foliculului pilos de la nivelul scalpului, aflate sub control hormonal, sunt responsabile de hidratarea și protecția acestuia.

Referitor la sebumul secretat, acesta protejează pielea și părul de pierderea de umiditate și este responsabil pentru păstrarea acestora moi și suple.

Cu toate acestea, uneori, glandele sebacee produc sebum în exces, făcând părul să aibă un aspect gras, uleios. Nu știți de ce aveți un păr care se îngrășă mai repede decât este normal? Potrivit dr. Silvia Rădulescu, de cele mai multe ori, în perioada pubertății, nivelul hormonal crescut este vinovat de excesul de sebum. Alte tipuri de fluctuații hormonale pot determina acest aspect și la adult. De exemplu, la femei, utilizarea contraceptivelor orale sau sarcina sunt cele mai frecvente cauze, dar și alte diverse dezechilibre hormonale, atât la femei cât și la bărbați. „Sunt și situații în care spălarea prea frecventă sau frecarea excesivă a scalpului în timpul șamponării pot irita scalpul, crescând producția de sebum. Tocmai de aceea, ar trebui să știți că părul nu ar trebui spălat mai mult de o dată pe zi. De asemenea, dacă aveți un scalp gras, nu îl periați prea des, acest lucru ducând la distribuția grăsimii de-a lungul firelor de păr. Dacă aveți un păr gras, atunci ar fi bine să evitați șampoanele profund fortificatoare și hidratante, deoarece acestea au tendința de a vă face scalpul și mai uleios. De asemenea, aveți grijă ca aplicarea balsamului de păr să fie făcută la o distanță de minimum cinci centimetri de scalp, spre vârfuri. Folosirea produselor de styling pe bază de alcool pot stimula producția de sebum. Deci, pentru un scalp mai puțin gras, utilizați produse care nu conțin alcool și încercați să folosiți cât mai puține produse de styling, în general”, a precizat medicul.

De asemenea, dacă aveți obiceiul să vă prindeți părul mereu într-o coadă strânsă, puteţi favoriza astfel secreția de sebum. Utilizarea feonului sau a altor aparate de coafat pot înrăutăți problema, întrucât căldura excesivă favorizează și ea excreția exagerată de sebum. Dacă șamponul obișnuit nu controlează părul gras, poate fi timpul să luați în considerare şi alte cauze. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care excesul de sebum este însoțit şi de mătreață, afecțiuni cutanate precum dermatita seboreică sau psoriazisul, şi acestea putând fi asociate cu o producție excesivă de sebum. În aceste cazuri, părul gras este însoțit de mătreață sau piele uscată. Totodată, se pare că, dacă părinții dumneavoastră au avut sau au părul gras, sunteți mai predispuși să dezvoltaţi această problemă. Din păcate, în acest caz nu puteți face decât să vă îngrijiți mai bine părul și pielea prin stilul dumneavoastră de viață și prin produsele pe care le utilizați. Dacă aţi încercat fără succes o mulțime de produse destinate părului gras, aveți un stil de viață echilibrat și o dietă sănătoasă, dar problema încă persistă, eventual, însoţită şi de alte manifestări dermatologice, poate ar trebui să luaţi în considerare să cereți sfatul unui medic specialist.

Taguri articol: sfatul medicului fluctuatii hormonale dezechilibre sarcina

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659194 vizite | 16170 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7566 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8982 vizite | 544 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659194 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.