Flutterul atrial poate provoca slăbiciune, amețeală și palpitații
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

168 vizite

10-01-2022

0 comentarii

Flutterul atrial poate provoca slăbiciune, amețeală și palpitații

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Puțină lume știe că flutterul atrial este un tip de aritmie, adică o tulburare de ritm cardiac. Acesta implică producerea unor descărcări electrice anormale și rapide la nivelul atriilor. Mai departe, descărcările electrice fac ca atriile să se contracte mai repede decât este firesc. Astfel, doar o parte din impulsurile electrice ajung la ventricule, care se contractă

într-un mod neregulat, rapid și mai puțin eficient decât de obicei.

Altfel spus, acest flutter atrial este asemănător fibrilației atriale, dar provoacă un ritmul cardiac ceva mai organizat. Persoanele cu riscul cel mai mare să dezvolte un flutter atrial sunt cele trecute de 60 de ani. În condiții normale, cavitățile cardiace (atriile și ventriculele) se contractă în mod ritmic și sincronizat sub acțiunea unor impulsuri electrice. Aceste impulsuri își au originea în atrii și circulă apoi spre ventricule, ceea ce determină bătăile inimii. De regulă, ritmul cardiac normal este între 50 și 100 de bătăi pe minut, dar acest mecanism se modifică în cazul aritmiilor, iar inima nu se mai contractă regulat. Dacă ritmul cardiac depășește o sută de bătăi pe minut, se poate spune că pacientul are tahicardie. De cele mai multe ori, activitatea atriilor rămâne coordonată în cazul flutterului atrial. Problema este că acestea au peste 250 de contracții pe minut, drept pentru care impulsurile nu pot ajunge așa cum trebuie la ventricule. De fapt, doar unul din două impulsuri ajunge la ventricule. Ca urmare, ritmul cardiac rezultat va fi de aproximativ 150 de bătăi pe minut.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

331155 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

70678 vizite | 37169 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

328682 vizite | 3532 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1351661 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

959021 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

631598 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

552259 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

491685 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.