Folosiți ața dentară ? Este singura care înlătură bacteriile dintre dinți
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

508 vizite

11-07-2019

0 comentarii

Folosiți ața dentară ? Este singura care înlătură bacteriile dintre dinți

Specialiștii în igiena orală susțin că pentru îndepărtarea totală a plăcii bacteriene nu este suficient doar efectuarea unui periaj corect. Din acest motiv, este recomandat ca acesta să fie însoțit de folosirea aţei dentare. Alături de periaj, folosirea aței dentare reprezintă o parte importantă în curățarea dinților. Poate ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinți şi din zona cuprinsă între gingie şi dinte. Este recomandată folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi.

Utilizarea ei îndepărtează aproximativ 40% din placa bacteriană, vinovată pentru carii sau afecțiuni ale gingiei. Fiecare dinte are cinci suprafețe. În cazul în care nu folosești ața dentară, cel puțin două dintre aceste suprafețe rămân necurățate. Potrivit specialiștilor, ața dentară este singura care poate să îndepărteze bacteriile aflate între dinți. Ea este făcută fie din nylon, fie din teflon, ambele tipuri fiind la fel de eficiente. În cazul în care ai spații mai mari intre dinți sau retracție gingivală vei obține rezultate mai bune folosind o ață dentara mai lată. Dacă însă spatiile dintre dinți sunt foarte mici, folosește o ață subțire.

Specialiștii recomandă să folosești o bucată lungă de 40-45 cm de ață, curbează ața ușor la baza fiecărui dinte şi încearcă să cureți cu mișcări ușoare efectuate de sus în jos. Curăță fiecare dinte cu o porțiune curată a aței. Nu te speria dacă la început gingiile sângerează puțin. Sângerarea iți transmite că gingiile sunt inflamate din cauza plăcii acumulate şi e nevoie să fie curățate. Dacă însă, după câteva zile tot apar sângerări, consultaţi stomatologul, căci aceste simptome prevestesc o boală gingivală.

Ața dentară se folosește cel puțin o dată pe zi. Ața dentară trebuie folosită zilnic, pentru că placa bacteriană se formează într-un timp foarte scurt.

Acumularea de placă bacteriană favorizează apariția cariilor şi a bolilor gingivale, iar oamenii de știință au descoperit o legătură între bolile gingivale şi afecțiuni precum boli de inimă, diabet, demență, artrită reumatoidă sau naștere prematură. O posibilă explicație dată de specialiști este că bacteriile din cavitatea bucală pot intra în sânge şi afecta organe importante.

De asemenea, evitarea acumulării plăcii bacteriene poate fi făcută şi prin periaj regulat, limitarea consumului de dulciuri sau alimente lipicioase şi curățarea profesională efectuată de către medicul stomatolog.

Madlena CĂLUGĂREANU

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite | 17924 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7646 vizite | 710 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9083 vizite | 605 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660333 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.