Fumatul în sarcină, otrava care provoacă boli cumplite copiilor
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1460 vizite

13-09-2015

0 comentarii

Fumatul în sarcină, otrava care provoacă boli cumplite copiilor

Articol publicat de Andreea Năstase

Când femeile tinere care fumează încep să planifice un copil, ar trebui, de asemenea, să se hotărască să renunţe şi la fumat. Cel mai bun moment pentru a se lăsa de fumat este când femeia se gândeşte să facă un copil în viitorul apropiat, sau imediat cum află că este însărcinată. Această decizie va contribui la sănătatea ei şi a copilului, spun medicii, şi va scuti întreaga familie de complicaţiile sau afecţiunile care pot fi generate de consumul de tutun.

Statistic, o femeie însărcinata din cinci fumează pe tot parcursul sarcinii, ceea ce corespunde la mai mult de 180.000 de copii ce fumează pasiv încă din uter.

În ciuda mesajelor de sănătate publică, fumatul continuă să crească în rândul femeilor. Mai grav este faptul că, deşi se pregătesc să devină mămici, acestea nu renunţă la acest viciu periculos.

„Nu există moment mai bun pentru ca o gravidă să renunţe la fumat! Adeseori ni s-a pus întrebarea: «Nu-i aşa că există mămici care fumează în timpul sarcinii şi au copii sănătoşi?» Răspunsul este însă foarte clar: «Acestea sunt femei norocoase!» Dacă o femeie fumează pe perioada sarcinii, riscă foarte mult sănătatea copilului ei. Este, totodată, probabil să se producă o pierdere a sarcinii. Copilul se poate naşte prea devreme, înainte ca plămânii lui să fie complet dezvoltaţi, ceea ce înseamnă că va avea probleme cu respiraţia”, a explicat dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului privat Isis.

Există efecte pe termen lung asupra copilului?

Da, pot exista astfel de efecte, mai precizează medicul. Fumatul în timpul sarcinii e asociat cu vulnerabilitatea copilului la răceli şi cu alte probleme legate de funcţionarea normală a plămânilor. Aceşti copii pot avea probleme de învăţare la şcoală şi pot fi mai scunzi şi mai slabi decât ceilalţi copii. Şi, cel mai probabil, vor fuma la rândul lor când vor fi mari, pentru că urmează exemplul părinţilor lor.

Fumatul creşte, de asemenea, frecvenţa unui număr mare de patologii ale sarcinii. În primul rând, riscul de sarcină extrauterină este crescut la femeile fumătoare şi acesta creşte proporţional cu doza de tutun. Nicotina scade mobilitatea trompelor uterine, apar spasme când se împinge embrionului în uter şi creşte riscul de sarcină extrauterină. Acest risc revine la un nivel normal în cazul în care fumatul este oprit cu cel puţin o lună înainte de concepţie.

Stresul, doar o scuză

Deşi multe dintre gravidele fumătoare care i-au trecut pragul au folosit drept scuză pentru consumul de tutun stresul, medicul spune că „gravida va învăţa alte metode de relaxare, care sunt mult mai benefice ei şi copilului”. „Când se simte tensionată, ar trebui să discute cu apropiaţii pentru a trece peste moment. Mai mult, trebuie precizat că tutunul scade producţia de lapte matern printr-o scădere a nivelului prolactinei (30 la 50%). Fumatul mamei provoacă, de asemenea, apariţia de infecţii respiratorii şi astm. Incidenţa episoadelor de insuficienţă respiratorie ar fi de 45% în primul an de viaţă în rândul copiilor proveniţi din mame fumătoare”, mai spune medicul.

Taguri articol: efecte fumat gravide copii boli astm

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47046 vizite | 8712 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001443 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671634 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577656 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.