Gingivita este primul stadiu de afectare parodontală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

64 vizite

26-01-2024

0 comentarii

Gingivita este primul stadiu de afectare parodontală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor caracterizată prin inflamație. De fapt, susțin specialiștii, este primul stadiu de afectare parodontală, care poate fi total reversibilă, în cazul în care se instituie la timp tratamentul corect. Există mai multe tipuri de gingivită, cu simptomatologie și cauze diferite: gingivită cronică simplă; gingivită alergică (provocată de anumite medicamente); gingivită ulcero-necrotică. Gingivita cronică simplă este cel mai des întâlnită și poate fi tratată chiar de pacient, dacă respectă indicațiile medicului referitoare la igienă. Principala cauză de producere a gingivitelor este cea bacteriană. Astfel, pe măsură ce placa bacteriană se acumulează la nivelul gingiei, afecțiunea se instalează treptat. În ceea ce privește gingivita simplă de cauză bacteriană, aceasta apare ușor, chiar și după numai câteva zile în care pacientul nu face periajul uzual. După această perioadă, gingiile încep să devină roșii, apare un disconfort la anumite alimente și, treptat, se instalează toate semnele unei afecțiuni gingivale.

Principalul simptom care poate alarma pacientul este sângerarea. În plus, mai sunt prezente și alte semne care indică prezența gingivitei:

sensibilitate gingivală; umflarea gingiilor; gură urât mirositoare; retracție gingivală; sângerare la folosirea aței dentare sau chiar la periaj. Partea bună este că reluarea igienei riguroase, de obicei, duce la vindecarea gingivitei în câteva zile sau săptămâni, în funcție de gravitate.

De asemenea, medicul dentist, prin detartraj și air-flow, poate îndepărta tartrul și, astfel, va elimina o mare parte din cantitatea bacteriană prezentă.

Taguri articol: sfatul medicului gingivita medicament

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45742 vizite | 8480 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.