Grăsimile - să ne ferim sau nu de ele?
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

2186 vizite

05-02-2016

0 comentarii

Grăsimile - să ne ferim sau nu de ele?

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Ne-am obişnuit să fugim de alimentele grase, mergând pe principiul că suntem ceea ce mâncăm. Teoreticienii în nutriţie au stabilit ani de-a rândul că locul grăsimilor este alături de dulciuri, în vârful piramidei alimentare, ceea ce înseamnă că trebuie consumate în cantităţi foarte mici. Recent, cercetătorii americani au stabilit că trebuie încurajat consumul de grăsimi.

Care sunt grăsimile sănătoase
Desigur, nu este vorba despre orice tip de grăsimi, ci despre cele sănătoase - nesaturate sau mononesaturate. Este foarte important să le deosebim de grăsimile care pot deveni nocive pentru organism, cum ar fi cele de origine animală.

„Nu trataţi alimentele în grup, ci selectiv!”, recomandă acad. prof. dr. Adrian Restian, care arată că grupul grăsimilor este complex, fiind format atât din lipide benefice, cât şi dăunătoare.

Reţineţi că, grăsimile sănătoase sunt derivate ale produselor vegetale şi le găsiţi sub forma uleiurilor - de măsline, de floarea-soarelui, de rapiţă, dar şi a alimentelor precum migdalele, măslinele sau avocado.

Pâinea şi uleiul, la baza alimentaţiei
Teoriile în privinţa alimentaţiei corecte s-au schimbat de-a lungul timpului, iar cea mai cunoscută dintre ele încuraja consumul de produse de panificaţie şi paste făinoase, urmate de fructe şi legume, apoi de carne, ouă şi produse lactate. Dulciurile şi grăsimile trebuiau consumate în cantităţi foarte mici.

„Noua piramidă alimentară realizată de nutriţioniştii americani stabileşte că nu toate lipidele sunt rele, cum nu toate glucidele sunt bune. Dacă până acum la baza piramidei ali-mentare se aflau glucidele, fiind încurajat consumul de făinoase, acum această bază face loc produselor bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale”, declară academicianul.

Aşadar, au fost conştientizate importanţa grăsimilor sănătoase şi beneficiile acestora asupra sănătăţii, nutriţioniştii încurajând con-sumul lor zilnic. Asiguraţi-vă că alegeţi grăsimi de bună calitate, pentru a vă bucura din plin de proprietăţile benefice.

Taguri articol: nutritie alimente nutriţioniştii grăsimi lipide unt carne migdale legume

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661476 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

55910 vizite | 9976 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17669 vizite | 1789 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431456 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001603 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671661 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661476 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577858 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.