Hapciu! Metode de prevenire a strănutului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1923 vizite

12-05-2017

0 comentarii

Hapciu! Metode de prevenire a strănutului

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Strănutul este o modalitate de apărare a organismului împotriva factorilor externi şi, deşi este folositor, acesta poate fi uneori inoportun.

Strănutul este provocat de iritarea mucoasei nazale şi a rădăcinilor nervoase din nas, manifestându-se prin eliminarea aerului din plămâni, forţat, involuntar, prin gură şi nas.

„Acesta poate fi cauzat şi de expunerea bruscă la lumină puternică, de trecerea bruscă de la o temperatură ridicată la una scăzută, de o infecţie virală sau de o alergie. La unele persoane, mai rar, strănutul poate fi declanşat şi de un stomac prea plin. Strănutul este un mecanism de protecţie a corpului împotriva agenţilor patogeni. La fel ca şi tusea, strănutul are funcţia de a expectora mucusul cu particule patogene, care irită mucoasa nazală, de a curăţa nasul şi de a expulza agenţii străini. De obicei, în timpul strănutului, gura rămâne întredeschisă, iar o parte din aer este expulzată şi pe gură, împreună cu agenţii patogeni, astfel, acesta devenind o modalitate de răspândire a bolilor. Din această cauză, este indicat ca, atunci când se anticipează un strănut, să se folosească un o batistă de unică folosinţă, pentru a împiedica îmbolnăvirea altor persoane”, explică dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog, Cabinetul Verasante.

În unele situaţii, strănutul poate surveni în timpul unui discurs, de pildă, de aceea este bine de ştiut că există mai multe metode de prevenire. Aşadar, metode precum ţinerea respiraţiei, lipirea limbii de cerul gurii şi expirarea profundă a aerului din plămâni s-au dovedit a fi folositoare în situaţii critice.

Pentru programări şi consultaţii, apelaţi numerele de telefon ale Cabinetului Verasante, 0241.546.177 sau 0722.302.654.

Taguri articol: sfatul medicului alergie pneumolog vera eniko pall verasante nas plămâni

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259220 vizite | 105349 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235549 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420015 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401250 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981627 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659203 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504763 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.